Új technológián alapul a világ leghatékonyabb napelemes rendszere

Teljesen új technológián alapul a világ állítólag leghatékonyabb napelemes rendszere


 
Teljesen új technológián alapul a világ állítólag leghatékonyabb napelemes rendszere, amit egy katonai kutatásokkal foglalkozó svéd cég tesztel Dél-Afrikában.
Az újfajta napelemes rendszer nem a fotovoltatikus elven működik, mint a hagyományosak. A rendszer lelke egy 19. században feltalált zéró emissziós motor (Stirling-motor), amelyet a modern katonai technológiával vegyítettek - írta a Guardian.
A berendezés kívülről úgy néz ki, mint egy óriási parabolaantenna, a tárcsa felülete 100 négyzetméter. Hatásfoka 34 százalékos, ami brutális, mert a hagyományos napelemek csúcsa 23 százalék, a tömeggyártásban általában 10-15 százalékot bírnak (bár laboratóriumi körülmények között van olyan napelem is, amely kicsivel 40 százalék feletti hatékonyságra képes). Az adatokat egy független brit energiahatékonysági intézet igazolta.
Fotó: Jeffrey Barbee, Guardian
A Stirling-motort egy skót tiszteletes, Robert Stirling találta fel 1816-ban. Találmányát a gőzgép alternatívájának szánta, ám az sokáig feledésbe merült. A rövid leírás alapján a hő a motoron kívül keletkezik, nem benne, mint a belső égésűeknél. A gép ezt a hőenergiát alakítja át mozgási energiává, dugattyúk és lendkerekek segítségével.
A rendszer egyetlen egysége évi 75-85 megawattnyi áramot képes termelni, ami majdnem pontosan annyi, mint Magyarország jelenlegi teljes napelemes kapacitása (77 MW). Nincs káros anyag kibocsátása, nem szennyezi a környezetet. Szemben például a szénerőművekkel, amelyek ugyanennyi energiát 81 tonna szén-dioxid levegőbe pumpálása árán tudnak csak előállítani.
A svéd cég neve Ripasso, és 2008-ban alakultak. Tulajdonosuk egy Larsson nevű férfi, aki 20 éven át vezette a svéd hadiipari céget, a Kokumot. Ő volt az, aki újra felfedezte magának a Striling-motort 1988-ban, és tengeralattjárókon kezdett kutatásokba vele. A vállalatát kifejezetten ennek a rendszernek a fejlesztése miatt hozta létre.
A Guardiannak nyiatkozó brit szakértő elégedett a rendszer működésével. Azt mondta, meggyőződött a rendszer működéséről, hitelességéről, hiszen az elődjének számító berendezések is már több éve sikeresen működnek a hadiiparban.
A Ripasso célja a kereskedelmi hasznosítás, mielőbb a globális piacra szeretnék dobni a terméket. Célcsoportjuk a vállalati szektor (naperőműves cégek, áramszolgáltatók). Az új technológiát magánbefektetők bevonásával finanszírozzák, mondta Larsson. A társaság fő befektetője az Ahlstrom Capital, gyártási partnere a svéd Saab konszern.

forrás:canadian
További érdekes híreink, cikkeink

A Föld belépett egy új tömeges kipusztulási fázisba. - Amerikai tanulmányy

A klímaváltozás és az erdő irtás lehet az okok közt amiért szembe kell néznünk a kihalással.

Napelemek szolgáltatják majd az áramot az Apple Campusnak

Az Apple-nél kiemelt szerepet játszik a környezetvédelem

Sikeresen átszelte a Csendes-óceánt a Solar Impulse 2

Átszelte a Csendes-óceánt, és helyi idő szerint péntek reggel megérkezett Hawaiira
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X