Ausztrália vált

Ausztrália az energiaszükségletének fedezésében 2050-ig 100%-ban átállhatna az megújuló energiaforrások hasznosításáraAusztrália az energiaszükségletének fedezésében 2050-ig 100%-ban átállhatna az megújuló energiaforrások hasznosítására, elsősorban szél- és napenergiára, anélkül, hogy ez túl nagy költségekkel járna, és ez nem okozna visszaesést sem a gazdasági növekedésben, állítja egy új tanulmány, melyet a WWF és az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) készített.

Ausztrália jó helyzetben van az alacsony költségen történő kibocsátás csökkentés szempontjából, mert a karbon-mentes technológiák – melyek nem termelnek üvegházhatású gázokat – , mint a napenergia vagy a szélenergia költsége jelentősen csökkentek az elmúlt években.

A WWF és az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatása szerint Ausztrália 2050-ig úgy állhatna át teljes mértékben a megújuló energiával történő áramtermelésre, hogy az nem okozna hatalmas kiadásokat az országnak, illetve nem jelentene visszaesést a gazdasági növekedésben. Ehhez az lenne szükséges, hogy az ország stabil és egyértelmű politikával hosszú távon elkötelezze magát a megújuló energia beruházások és fejlesztések kivitelezése mellett. Jelenleg 2020-ig vannak tervek 5%-os CO2 csökkentésről a 2000-es kibocsátási szinthez képest.

A korábbi becslések jóval magasabb költségekkel számoltak, azonban a megújuló energia technológiák az idővel lényegesen olcsóbbá váltak, míg a fosszilis energia technológiák költsége nem változott. A múlt évtizedben a karbonmentesítés ellen a legfőbb érv a feltételezett magas költségek voltak, amelyeket azonban akkoriban túlbecsültek hosszú távra. Mind a szél- mind a napenergia beruházások költsége gyorsabban csökkent, mint azt korábban várták.


Ausztrália napenergia felhasználásban rejlő lehetőségeit szemlélteti a következő ábra is.

A kutatók szerint Ausztrália olcsón csökkentheti a széndioxid kibocsátását (így karbon lábnyomát) hosszú távú tervekkel és elkötelezettséggel, energiahatékonysági lépésekkel, az ipari folyamatok javításával, és teljes mértékben átállhatnak a megújuló energia alapú áramellátásra.

Nem csak Ausztrália veszi komolyan a fenntartható fejlődést, és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. Indiában már 5 éven belül 1 millió munkahelyet terveznek létrehozni a megújuló energia iparágban, amelyben 266 GW új megújuló energia kapacitás jön létre.


További érdekes híreink, cikkeink

Még a skótok is napelemet telepítenek!

Edinburgh azt tervezi, hogy a köztulajdonban lévő épületekre – szerte a skót fővárosban – napelemeket szereltet,

Hatásfok rekord dőlt meg

megdöntötték a korábbi rekordot több mint három abszolút százalékkal

A Yingli csődbe menekül?

A világ második legnagyobb napelem gyártója, a Yingli bejelentette, hogy gondjai lehetnek
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X