Még a skótok is napelemet telepítenek!

Edinburgh azt tervezi, hogy a köztulajdonban lévő épületekre – szerte a skót fővárosban – napelemeket szereltet,Edinburgh azt tervezi, hogy a köztulajdonban lévő épületekre – szerte a skót fővárosban – napelemeket szereltet, közösségi finanszírozásban. Az ok egyszerű: csökkentenék a szmogot a városban, és az iskolákat (meg persze a Tanács épületeit) olcsó áramhoz juttatnák. A mi kormányunk szemével nézve mindez persze úgy is olvasható, hogy a skótok (is) megkattantak.


Az edinburghi városi tanács azt tervezi, hogy a városi tulajdonban lévő épületek tetejére napelemek telepítését engedélyezi. Ez lehet a legnagyobb közösségi tulajdonú városi megújuló energia projekt az Egyesült Királyságban, melyek középületek, iskolák, szabadidős és közösségi központok tetején jelennének meg a következő években.

“Ez fantasztikus hír Edinburgh számára, mert hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági előnyöket jelent a város számára” – kommentálta a hírt a ClickGreennek Adam McVey, a főváros közlekedési és környezetvédelmi tanácsosa. Hozzátette: a közösségi finanszírozás, mint megoldás ráadásul lehetővé teszik a helyi emberek számára, hogy tudatosabban vegyenek részt a zöldebb, fenntartható környezet kialakításában.

A közösségi projekt financiális oldalról úgy néz majd ki, hogy a szervezetek és magánszemélyek – akik szeretnének befektetni – részvények fognak kapni, ami után az ECSC (Edinburgh Community Solar Cooperative – Edinburghi közösségi Napelem Szövetkezet) éves kamatot fizet. A részvények értékesítéséből pedig az ECSC elkezdi a zöldenergia rendszerek telepítését. Lang Banks, a WWF Scotland igazgatója szerint a városi tulajdonra telepíteni a napelemeket okos lépés, amit azonban minél több ingatlantulajdonosok is követnie kellene, mivel az így elérhető energiapotenciál óriási – nem utolsó sorban azért, mert a jelenlegi kihasználtsági szint meglehetősen alacsony.

Skóciában, több mint 35 ezer lakás és 600 üzlethelyiség van napelemtáblákkal felszerelve, de mindezek közül Edinburghban csak alig több, mint ezer ilyen található. A WWF Scotland legfrissebb, áprilisban végzett felmérése szerint az átlagos skót fővárosi otthon fény- (illetve: világítás) és villamosenergia-igényének 113 százalékát képesek volnának megtermelni, illetve becslések szerint a napkollektoros melegvíz-panelek képesek volnának az átlagos háztartás melegvíz-szükségletét is kielégíteni.


További érdekes híreink, cikkeink

Hatásfok rekord dőlt meg

megdöntötték a korábbi rekordot több mint három abszolút százalékkal

A Yingli csődbe menekül?

A világ második legnagyobb napelem gyártója, a Yingli bejelentette, hogy gondjai lehetnek

A jegybanki kamatnál jóval magasabb hozam

A jegybanki kamatnál jóval magasabb, mintegy 6-7 százalékos hozamot lehet elérni, ha napenergiába fektet valaki.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X