Nem lesz olcsóbb a gáz

Az állami ENKSZ-nek nincsenek profitcéljai, árat csökkenteni mégsem fognak.
Az állami ENKSZ-nek nincsenek profitcéljai, díjcsökkenés mégsem várható. Azt ígérik, hogy az állami rezsiholding tovább bővül, és bekebelezik az áramszolgáltatók és a távhős cégek ügyfeleit is, később pedig akár még tovább terjeszkednek. Idővel ez az egész szerintük annyira hatékony lesz, hogy az árak is csökkennek.

A gáz árában az ügyfélszolgálatok költségei alacsonyak, csekély százalékát adják csak az értékesítési árnak. A döntő elem a gáz beszerzési ára, pusztán a hatékonyság növeléséből érdemi csökkentést nehéz kigazdálkodni. Arról nem is beszélve, hogy egy a politikai, szociális szempontokat is mérlegelő állami cég mindig nehezebben küldi el az embereket, mint egy tőzsdén jegyzett vállalat, vagyis
nehéz belátni, hogy mitől működik majd hatékonyabban a gigantikusra duzzasztott állami energiaholding.

Hogy hogyan kerül át a több millió ügyfél az szolgáltatótól az államhoz, az viszonylag jól szabályozott kérdés, és az EMFESZ néhány évvel ezelőtti bukása után élesben már megtörtént a főpróbája is. Biztosan lesznek majd izgalmas részletkérdések, vagy nehezebben megoldható problémák, de a hosszú távon érdekes kérdés nem annyira ez.
Hanem az, hogy az ENKSZ áraiban mennyire követi majd
a piaci mozgásokat. Átmenetileg elég alacsony szintre süllyedt a gáz ára, amit nem követett újabb rezsicsökkentés, így egy darabig ki is használhatják a helyzetet, és későbbre tolódhat a veszteségek problémája.

Ez a helyzet azonban hamar véget ér. Árat pedig mindig csak a „ multik” emeltek. Nem világos, mi történik majd akkor, ha a gáz a piacon drágulni kezd, a veszteségek pedig az felszöknek. Az állami rezsicég is emel? Vagy fizetjük tovább közösen az illúziót, hogy nálunk olcsóbb a g
áz, mint Európában?

További érdekes híreink, cikkeink

Négy ország, ahol imádják a napenergiát

Szinte minden nap új rekord születik a napenergia-szektorban, a technológia folyamatos fejlődése, az alacsony beruházási költségeknek és az állam támogatásának köszönhetően, egyre több piacon válik vezető szegmensé a hagyományos erőművekkel szemben.

Miközben a világban valóságos napelemes forradalom zajlik

Két nappal ezelőtt az amerikai Tesla bemutatta új akkumulátorát a világnak, amellyel tényleg forradalmasíthatja a napenergiaipart.

Ugrásszerűen megnőtt a háztartási méretű kiserőművek száma

Ugrásszerűen megnőtt a háztartási méretű kiserőművek száma és beépített teljesítőképessége az elmúlt években
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X