Négy ország, ahol imádják a napenergiát

Szinte minden nap új rekord születik a napenergia-szektorban, a technológia folyamatos fejlődése, az alacsony beruházási költségeknek és az állam támogatásának köszönhetően, egyre több piacon válik vezető szegmensé a hagyományos erőművekkel szemben.


Az energiaipart a következő években mindenestül  átalakítja a napenergia. Egyre több és több országban vált vezető energiaforrássá, -míg nálunk sajnos stagnál- ez a szegmens. Mi magunk is szinte minden nap írunk újabb és újabb cikkeket,  valamilyen rekordról. A mostaniban, olyan piacokat gyűjtöttünk össze, ahol a következő években rendkívüli növekedés várható a hivatalos, félhivatalos illetve iparági szervezetek, elemzők adatai alapján.
diagramm
 
Kína
 
Ha Kína valamibe belevág, azt csak nagyban tudja csinálni. A távol-keleti országban 2013-ban lépett a siker útjára a napenergia, miután a technológia költsége az elmúlt években nagy mértékben csökkent. Ez persze egyelőre még kevés lenne a sikerhez, mert az iparosítás miatt már most kibírhatatlanul szennyezett a levegő, ami a központi kormányzatot is lépésre késztette. A kínai kormány gáláns támogatási politikát vezetett be, amely látványos növekedést eredményezett a napenergia-szektorban.

Kína első körben 2015-re 35 GW-nyi telepített napenergiakapacitást tervezett. A 2014-ig telepített 28,2 GW valamint 2015 első három hónapjában telepített mintegy 5 GW után az idénre korábban tervezett 35 GW nem lehet probléma.
Kínának ennyi viszont még nem elég. 2020-ra ugyanis már 100 GW kapacitást tervez, bár a 2015-re kitűzött 17,8 GW is rendkívül kecsegtető.
 
India
 
Ugyan az elmúlt években, visszaesett a hindu ország a versenyben, de a közeljövőben a szektor egyik legnagyobb piaca lehet. Az újonnan regnáló kormány egyik választási ígérete, hogy minden háztartásba bevezetik az elektromos áramot, és a napenergia itt juthat nagyon fontos szerephez. India 2022-ig szintén 100GW-ra tervezi növelni beépített napenergia kapacitását a tavaly év végi mintegy 2,9 GW-ról, igaz az elemzők szerint talán túl elhamarkodottak ezek jóslatok.
 
A 100GW ugyanakkor egyelőre még nem hivatalos, erről korábban az energiapolitikáért felelős miniszter beszélt egy konferencián. A hivatalos adatok szerint India 2022-re 22GW napenergiával számol. Az egyeztetések ugyanakkor már elkezdődtek, több nemzetközi céggel (SunEdison, First Solar) pedig sikerült már megállapodni. 
 
Japán
 
Japán a fukusimai tragédia utána a világ talán legsikeresebb megújuló energia támogatási rendszerét vezette be, melyet azóta többször módosítottak, Japán továbbra is igen vonzó piac a beruházóknak. A felkelő Nap országa tavaly, 9,7GW-tal, 23,3 GW-ra (hivatalos adat) emelkedett a telepített napenergia-kapacitás, plusz a következő években további jelentős bővülés várható. A következő időszakban ráadásul már nemcsak az állami támogatások miatt lesz versenyképes a technológia, ugyanis a Japán Megújuló Energia Alapítvány (JREF) adatai szerint a folyó negyedévben már ezek nélkül is nyereségesek lesznek ezek a beruházások.
 
Részben az állami ösztönzőknek és a technológia fejlődésének köszönhetően a helyi iparági szervezet (Japan Photovoltaic Energy Association) szerint 2020-ra akár a 65,7GW beépített kapacitás is elérhető lehet, 2030-ra pedig a 100GW is könnyen össze jöhet.
 
Egyesült Államok
 
Az Egyesült Államokban is egyre kedveltebb a napenergia, köszönhetően az új finanszírozási formáknak, a folyamatosan csökkenő beruházási költségeknek és a 2016-ig hatályos (2017-től csökken a tervek szerint 30%-ról 10%-ra a beruházások után járó adókedvezmény) támogatási rendszernek. Bár az USA-ban tavaly a SEIA adatai szerint "csak" 6,2GW új kapacitást telepítettek (eddig összesen 18,3GW-t) a Deutsche Bank február végi elmzési adatai szerint 2017-re ugyanakkor már közel 60 GW-ra emelkedhet a telepített összkapacitás. 
 
 
Rövidtávú előrejelzés
 
Úgy tűnik idén tovább gyorsul a globális napenergia-piac növekedése, legalábbis erre számítanak az IHS energetikai szakértői. Idén az elemzőház a 2014-es adatokhoz képest 30 százalékos növekedést vár, így az új telepített kapacitások 57 GW lehet. Ebben az évben valószínű, hogy Kína marad a növekedés-generáló, majd követi őt Japán és az USA.
További érdekes híreink, cikkeink

Miközben a világban valóságos napelemes forradalom zajlik

Két nappal ezelőtt az amerikai Tesla bemutatta új akkumulátorát a világnak, amellyel tényleg forradalmasíthatja a napenergiaipart.

Ugrásszerűen megnőtt a háztartási méretű kiserőművek száma

Ugrásszerűen megnőtt a háztartási méretű kiserőművek száma és beépített teljesítőképessége az elmúlt években

Tíz másodperc alatt újratölthető elektromos buszt mutattak be Kínában

A világ leggyorsabban feltölthető akkumulátorával felszerelt buszt mutattak be csütörtökön Kelet-Kínában, ahonnan a járművet európai exportra is szánják.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X