A világ legkisebb számítógépe

Meg fog lepődni, hogy mennyire kicsi is valójában. A Michigani Egyetem kutatói egy akkora számítógépet készítettek, amelyik kisebb, mint egy rizsszem.


A miniatürizálás elképesztő eredménye az alábbi, működő és cseppet sem öncélú számítógép.
 
A Michigani Egyetem kutatói egy akkora számítógépet készítettek, amelyik kisebb, mint egy rizsszem: a Michigan Micro Mote (M^3) mindössze 1 köbmilliméteres. Kis mérete ellenére képes képeket készíteni és különféle paramétereket mérni. Fejlesztői sokféle alkalmazását el tudják képzelni, az egészségügytől kezdve az ipari hasznosításig, az olajipar például már kifejezetten érdeklődik iránta.
 
„Amit az emberek nem igazán realizálnak, az az, hogy a mobil számítógépek (beleértve az okostelefonokat) méretébe leginkább az akkumulátorok szólnak bele. Viszont minél kisebb egy eszköz energiaigénye, annál kisebb lehet az akkuja, így maga az eszköz is” – világított rá David Blaauw professzor arra, mi az egyik titka a parányi méretnek.
 
A pici komputer egyébként napelemmel működik, és mivel a természetes fényből is nyer energiát, tulajdonképpen sosem kell tölteni. Bár nincs hely rajta billentyűzetnek, monitornak, számos módon kommunikálhat majd a külvilággal. Jelenleg hagyományos rádiófrekvencián küldi a feldolgozott adatokat a központi számítógéphez. 

További érdekes híreink, cikkeink

Épületenergetikai szakmai képzések

Épületenergetikai szakmai képzések indulnak Budapesten és Tégláson. A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a legújabb technikákat, módszereket, és nem utolsó sorban a megújuló energiák modern alkalmazását.

Vízvezetékkel az áramtermelésért

Lucid Energy nevű amerikai cég egy olyan megoldást talált ki, ami az áram termelése mellett, számos új lehetőséget tartogathat még a jövőben. Áramtermelés a vízvezetékekben!

Szegedi Tudományegyetem épületeire napelemeket fognak telepíteni.

Napelemeket telepítenek a Szegedi Tudományegyetem épületeire. Nagy volumenű zöld beruházás előtt áll a Szegedi egyetem. Ezzel nem csak európai, de világviszonylatban is előkelő helyre kerül, az alföldi intézmény, a környezettudatosság ranglistáján.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X