Vízvezetékkel az áramtermelésért

Lucid Energy nevű amerikai cég egy olyan megoldást talált ki, ami az áram termelése mellett, számos új lehetőséget tartogathat még a jövőben. Áramtermelés a vízvezetékekben!


Nagyon ötletes fejlesztéssel álltak elő amerikai mérnökök, amelynek használatával a nagyobb vezetékhálózatban áramló vizet lehet energiatermelésre fogni. A LucidPipe Power System tesztelésére San Antonio és Portland városa vállalkozott legméretesebb vezetékeiknek előzetesen arra alkalmasnak talált szakaszain.

A Lucid Energy nevű cég szerkezetét egy főnyomócsőhöz csatlakoztatták, amelynek a felső részén van egy generátor, a csőben pedig egy olyan lapátrendszer, amelyet a vezetékben áramló víz hajt. Ezzel az energiatermelési módszerrel 100%-os zöld energia nyerhető ki.
 
A már telepített és működő rendszer, amelynek lapátrésze pontosan illeszkedik egy 42 colos belső átmérőjű vezetékbe (természetesen több vezetékhez is méretezhető a berendezés) jelenleg Portland városi áramszolgáltatójának értékesíti a megtermelt villamos energiát, amellyel az üzemeltetők egy 20 éves szerződést kötöttek. Az egység mintegy 150 lakás éves áramszükségletét képes megtermelni, miközben a bevételen osztozik a városi vízművekkel. A húsz éves együttműködés, illetve az áramvásárlási szerződések lejártával a vízközmű szolgáltató lesz a rendszer tulajdonosa és a bevételekkel is teljes egészében rendelkezik majd.
 
Egy egységet korábban már San Antonióban is üzembe állítottak, de az nem értékesítette külső partner számára a megtermelt áramot.
A 100 kW-os egységekből álló rendszer a körülményektől függően 5-9 cent/kilowattóra költség mellett képes az áramtermelésre, ami teljes mértékben felveszi a versenyt a hagyományos megújuló energiatermelő módokkal.
 
A technológia nagyon jól működik, és a kereslet is egyre nagyobb a környezetkímélő és többségében már meglévő infrastruktúrára épülő megújulóenergia-termelő rendszerekre. A kifejlesztett berendezés ideális megoldást kínálhat nem csak a hálózatra termelő üzleti modellben, de akár a napelemek mintájára részben kiválthatja a vízközmű vállalkozások belső áramigényét is. Sőt, a jól megválasztott vezetékszakaszok esetében a folyamatos üzemelés is könnyen biztosítható.
 
A megtermelt áram eladása ráadásul idővel a vezetékes víz lakossági díjait is csökkentheti, vagy anyagi hátteret biztosíthat a jövőbeni fejlesztésekhez, ammihez persze szükség van a vízellátó cégek együttműködésére.
 
A rendszerek telepítését pedig – ahogyan azt a fejlesztők tervezik – akár a közösségi finanszírozással is meg lehet teremteni. Ez elsősorban ott lehet érdekes, ahol a helyi vízmű beruházásában megvalósuló fejlesztés a pénzt összedobó helyi lakosoknak mondjuk vízdíjkedvezményt jelenthet.
További érdekes híreink, cikkeink

Szegedi Tudományegyetem épületeire napelemeket fognak telepíteni.

Napelemeket telepítenek a Szegedi Tudományegyetem épületeire. Nagy volumenű zöld beruházás előtt áll a Szegedi egyetem. Ezzel nem csak európai, de világviszonylatban is előkelő helyre kerül, az alföldi intézmény, a környezettudatosság ranglistáján.

A JAPÁNOK MÁR megvásárolhatják, a környezetkímélő Toyotát

A Toyota is ki szeretné venni a részét a megújuló energiaforrások, és új technológiák piacából. A termék pedig nem más, mint egy hidrogénüzemű autó.

Friss hír!

Szeptember 26. után már csak kondenzációs kazánok kerülhetnek forgalomba az Európai Unióban.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X