Szegedi Tudományegyetem épületeire napelemeket fognak telepíteni.

Napelemeket telepítenek a Szegedi Tudományegyetem épületeire. Nagy volumenű zöld beruházás előtt áll a Szegedi egyetem. Ezzel nem csak európai, de világviszonylatban is előkelő helyre kerül, az alföldi intézmény, a környezettudatosság ranglistáján.


Tizennyolc helyszínen összesen 2040 darab napelemet telepítenek a Szegedi Tudományegyetem épületeire. A környezetvédelmi beruházás teljes, 297,71 millió forintos költségét uniós és hazai támogatás fedezi.

A saját villamosenergia-termelés megvalósítása jelentős költségcsökkentési lehetőség az egyetem számára, másfelől hatékonyabban tudják hűteni, a folyamatosan bővülő műszerparkot és a különböző gépezeteket.
 
A napelemek telepítése számos előnnyel jár: a napelemek pont abban a nyári időszakban termelik a legtöbb áramot, amikor a legnagyobb fogyasztással működnek a légkondicionálók. További előny, hogy a sok napelem leárnyékolja a tetőt, ezzel elnyeli a hőenergia felét vagy kétharmadát.

A tervek szerint nyár végére befejeződő projekt során telepítendő napelemek összteljesítménye 510 kW, éves energiatermelése várhatóan 626 513 kWh, ami évente 22,44 millió forint villamos energia megtakarítást jelent az egyetem részére. A berendezések üzemelési ideje igen hosszú, 35 év, karbantartást, kezelő személyzetet alig igényel.

A fejlesztés illeszkedik az SZTE energetikakorszerűsítési, környezettudatos terveibe. Az alföldi egyetem a világ zöld egyetemeinek listáján, a legjobb 20 között van. Európában az előkelő 11. helyen áll, Magyarországon pedig változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézménynek számít.

Ehhez a kezdeményezéshez jó lenne, ha minél több magyar egyetem és intézmény csatlakozna. Amíg az Unió támogatja a megújuló energiaforrások kiaknázását, addig egyre több és több hasonló projektet kellene tető alá hozni kis hazánkban. Ugyanis tőlünk nyugatra már rájöttek, hogy ez a jövő útja.
További érdekes híreink, cikkeink

A JAPÁNOK MÁR megvásárolhatják, a környezetkímélő Toyotát

A Toyota is ki szeretné venni a részét a megújuló energiaforrások, és új technológiák piacából. A termék pedig nem más, mint egy hidrogénüzemű autó.

Friss hír!

Szeptember 26. után már csak kondenzációs kazánok kerülhetnek forgalomba az Európai Unióban.

AZ ÖT PERC ALATT FELTÖLTHETŐ ELEKTROMOS AUTÓ

Egy cég azt ígéri, hogy a jövőben, akár 5 perc alatt fel lehet tölteni egy elektromos autót. Ha ez igaz, akkor új dimenzió nyílik a megújuló energia világában. Teljesen felgyorsulhat az eddig kínosan lassú feltöltés folyamata.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X