Három kereskedő miatt drágább az áram

Furcsa eredményt hozott az MVM Partner március 5-i aukciója:

Furcsa eredményt hozott az MVM Partner március 5-i aukciója: a licit után felfelé mentek a piacon az árak ahelyett, hogy estek volna. A jelenség ügyeskedést sejtet, az Argus árampiaci hírlevél pedig rámutat: Magyarországon az árverés után még nagyobb haszonnal lehet áramot eladni, mint Németországban – írja a Világgazdaság. 
Az MVM közleménye
Az MVM Partner és jogelődjének árverései nem árlejtéses, hanem áremeléses típusú árverések, amelyek lebonyolítása elektronikus platformon, a POWERFORUM-on történik. Az egyes termékek induló ára alacsony, a végső árat pedig kivétel nélkül a kereslet vásárlóereje határozza meg. Az árverésen a részvétel anonim, az ajánlattevők mindegyike a felkínált termékek 100 százalékára licitálhat igényének és a lehetőségének megfelelően.
Az MVM Partner a felkínált termékek összetételét és azok mennyiségeit az árverést megelőzően honlapjain – a MEKH jóváhagyását követően – időben meghirdeti. Az elmúlt 6 év alatt a társaság közel 30 árverést tartott ugyanazon eljárásmód alapján, amelyet a Hivatal minden egyes alkalommal külön határozatban hagyott jóvá. Az árveréseken a MEKH képviselője minden esetben részt vesz, továbbá annak menetét közjegyző is felügyeli.
A piaci árak már az aukció előtt is emelkedő trendet mutattak: a tőzsdén kívüli piacon az április havi átlagár egy hét alatt az aukció előtti napig több mint 1 eurót emelkedett. Az áremelkedést további piaci bizonytalanságok is erősítették, így a jelenleg folyamatos, de kockázatokkal terhelt jelentős ukrajnai import és a jelenleg is csapadék mentesebbnek várt balkáni időjárás mind-mind az árak emelkedése irányába hatottak.
A POWERFORUM-on és a HUPX-n kereskedhető termékek köre nem egyezik meg a cikkben említettel, valamint az áramtőzsde nyilvánosan elérhető értékesítései áraisem egyeznek meg a leírtakkal, arról nem is beszélve, hogy a tőzsde forgalmát tekintve a valóság és a cikk állításai között nagyságrendi különbségek vannak.
Ahelyett, hogy olcsóbb lett volna, drágább lett
A tervezettel ellentétes eredményhez vezetett az erőfölénnyel rendelkező piaci áramkereskedő számára előírt, negyedévenkénti árverés. Ahelyett ugyanis, hogy az eladott, jelentős villamos energia mennyiség hatására a tőzsdei árak lefelé mentek volna, erősödtek. A Világgazdaság információi szerint az történt, hogy három kereskedő felvásárolta az egész, 604 400 megawattos tételt, majd kicsit kivárt – ezzel mesterségesen némi hiányt keltett –, végül az áramot magasabb áron továbbadta brókereknek. A villamos energia ez utóbbiaktól került a HUPX-re, amelynek jegyzéseiből jól kiolvasható, hogy valami szokatlan dolog történt.
Az árverést március 5-én (múlt szerdán) tartotta az MVM Partner Zrt., és kilenc terméket kínált fel eladásra. Az összesen 604 400 megawattórából végül 601 000 megawattóra kelt el, tehát közel az egész. A mennyiség nagyjából ötször nagyobb volt, mint amennyi az áramtőzsdén megfordul egy szokásos kereskedési napon. Az aukció átlagára 11 206 forint volt, vagyis 36 euró. Már aznap megindult a drágulás a tőzsdén. Míg kedden például az április 14-i szállítású zsinóráram (folyamatosan, változatlan paraméterekkel termelt áram) jegyzése még 35,38 euró volt, az árverés napján már 36,37 euró. A jegyzés csütörtökön tovább erősödve 37,14 euróra, péntekre pedig 38,75 euróra ért.
 
A kereskedők formálisan jogszerűen járhattak el. Az aukciónak azonban nem a spekuláció segítése volt a célja, hanem az, hogy a felkínált mennyiséget az MVM Partner minél szélesebb körben teríthesse. Úgy tudja a Világgazdaság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal már vizsgálódik az ügyben. Lehet, hogy az eset megismétlődése a szabályozás módosításával előzhető meg.
A jelenségre a heti elemzéseket készítő Argus European Electricity is felfigyelt. Hírlevele rámutat, hogy míg az árverés elején a magyarországi OTC piacon megawatt óránként 3,95 euróval voltak magasabbak az áprilisi áramjegyzések, mint Németországban a második negyedévre, az árverés végére prémium nagysága 4,55 euróra nőtt. Hasonló történt más termékekkel is.
A drágulás amiatt is furcsa – és utal piactorzító műveletekre –, hogy a hírlevélnek nyilatkozó kereskedők szerint jelenleg a német piacon eleve esnek az árak, amelyeket még alacsonyabbra kellett volna annak nyomnia, hogy az MVM extra mennyiségeket dobott a piacra. Mások szerint viszont érthető, miért lehetett magasabb árat érvényesíteni a HUPX-en. Áprilistól ugyanis kis áram szűke várható Magyarországon, mert időjárási okok miatt a Balkánon csökkenhet a termelés, eshet az ukrajnai importunk, és leállítják karbantartásra az egyik paksi blokkot. Ez utóbbi érveket egy kereskedő  nem tartja túl hangsúlyosnak, hiszen az ukrajnai importunk stabil folyamatos, a szokásos paksi karbantartás idejét pedig időben és előre bejelentette az atomerőmű-társaság.
Főleg paksi áramot adtak tovább
Az MVM Partner 2012-ben meghatározó részben a Paksi Atomerőmű Zrt-től vásárolt villamos energiát értékesítette, ez képviselte forrás-portfóliójának közel 64 százalékát. Majdnem 18 százalékos volt a széntüzelésű erőműtől származó áram, 11 százaléknyi a gázbázisú létesítményből és közel 7 százalék a megújuló forrásból beszerzett mennyiség. Importáramot nem értékesített.
Erre vonatkozó, 2013-as adat még nem szerepel a honlapján, de korábbi közlések alapján a gázerőműből származó forrásai rovására nőhetett a többi súlya a portfóliójában.

forrás: www.index.hu

További érdekes híreink, cikkeink

Az európai modulgyártók lehetséges túlélése

A Fraunhofer ISE kifejlesztett egy konceptet, amelyben a multi-gigawatt méretű európai napelemgyártás lehetne a megoldás.

Stratégiai partneri megállapodást kötött az NGM és az energia platform a megújuló energia részarányának növelésére

A gazdaságnak nem közömbös, hogy milyen forrásból származó energiát használ, a tárca célja, hogy a megújuló energia nagyobb szerephez jusson.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X