A JAPÁNOK MÁR megvásárolhatják, a környezetkímélő Toyotát

A Toyota is ki szeretné venni a részét a megújuló energiaforrások, és új technológiák piacából. A termék pedig nem más, mint egy hidrogénüzemű autó.


A Toyota tavaly kezdte el árusítani Japánban a sorozatgyártásban előállított hidrogénüzemű autóját, amelynek nincs károsanyag-kibocsátása – írja az MTI.

A japánul jövőt jelentő Mirai modellből 700-at gyártanak az év végéig, ezekből 400-at értékesítenek Japánban. Ha nagy lesz az érdeklődés, a vállalat további járműveket fog legyártani. A terv az, hogy jövőre kezdik el az értékesítést Nyugat-Európában (Nagy-Britanniában, Németországban és Dániában) és az Egyesült Államokban.

A Toyota Mirai autót villanymotor hajtja, a működéshez szükséges elektromos áramot a folyékony hidrogénnel feltöltött speciális cella termeli. Ebben hidrogén és oxigén egyesülésével termelődik áram, a melléktermék tiszta vízpára. Egy feltöltés mindössze három percig tart, és utána 650 kilométert lehet vele megtenni.

A legnagyobb problémát a "zöld" autó feltöltése jelenti. A technológia annyira új, hogy nincs még elég számú töltőállomás az országban. Ezek kiépítése pedig nagyon drága. Japánban is csak a négy nagy metropolisz – Tokió, Oszaka, Nagoja és Fukuoka – térségében árulják, a járművet, mert a működtetéshez szükséges infrastruktúra csak itt áll rendelkezésre. A japán kormány azt szeretné elérni, hogy 2016-ra 100 hidrogénkút üzemeljen a jelenlegi 40 helyett. Ezeknek a töltőállomásoknak a kiépítése 400-500 millió jenbe (835 millió egymilliárd forint közötti összegbe) kerül.

A Mirai ajánlott fogyasztói ára 7 millió 236 ezer jen (több mint 15,1 millió forint), a japán kormány azonban 2,02 millió jennel (több mint 4,2 millió forinttal) támogatja az autó vásárlását, így a végső ár 5,2 millió jen. A Nikkei gazdasági napilap úgy tudja, hogy 1000 megrendelés érkezett eddig az autóra. A Toyotánál ezt nem erősítették meg, csak annyit közöltek, hogy az eredetileg kitűzött értékesítési célszámot, a 400-at meghaladja az előrendelések száma.
 
További érdekes híreink, cikkeink

Friss hír!

Szeptember 26. után már csak kondenzációs kazánok kerülhetnek forgalomba az Európai Unióban.

AZ ÖT PERC ALATT FELTÖLTHETŐ ELEKTROMOS AUTÓ

Egy cég azt ígéri, hogy a jövőben, akár 5 perc alatt fel lehet tölteni egy elektromos autót. Ha ez igaz, akkor új dimenzió nyílik a megújuló energia világában. Teljesen felgyorsulhat az eddig kínosan lassú feltöltés folyamata.

Vác lett a hazai 2015. évi Föld Órája Fővárosa

Minden eddiginél több, 172 ország csatlakozott idén a Föld Órájához! A világ 1.400 pontján hunytak ki a fények helyi idő szerint szombat este 20:30-kor. Magyarországon is ünnepelték a tettek erejét, amellyel együtt változtathatunk az éghajlatváltozáson!
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X