Vác lett a hazai 2015. évi Föld Órája Fővárosa

Minden eddiginél több, 172 ország csatlakozott idén a Föld Órájához! A világ 1.400 pontján hunytak ki a fények helyi idő szerint szombat este 20:30-kor. Magyarországon is ünnepelték a tettek erejét, amellyel együtt változtathatunk az éghajlatváltozáson!


Vác lett a hazai 2015. évi Föld Órája Fővárosa

A WWF Magyarország kihirdette a 2015. évi Föld Órája Fővárosát.
Szombaton 20:30-kor Szamoa (Óceánia) fényei aludtak ki először, majd a Föld Órájának hatvan perc sötétsége végighaladt a világon, amely mára az éghajlatváltozás elleni tettek szimbólumává vált. A Föld legnagyobb önkéntes akciójában már 172 ország vett részt, 42.000 Föld Órája eseménnyel ünnepeltek világszerte. Sötétségbe borult a párizsi Eiffel-torony, a San Francisco-i Golden Gate híd, a londoni Big Ben, a Kínai nagy Fal, a New York-i Empire State Building vagy a Sydney-i Operaház. Világszerte 40, az Unesco Világörökségi listáján szereplő látványosság is szintén elsötétült, köztük az athéni Akropolisz, az Edinburgh-i vár Skóciában, vagy a Budai várnegyed.

Magyarországon is kialudt hetven település fénye, köztük Vác díszkivilágítása. A Bálna Budapestben tartott központi Lekapcsoló Eseményen a WWF Magyarország egy várostáblát is átadott a nyertes városnak. A település azzal érdemelte ki a címet, hogy az eseményt megelőzően önkéntes akciót szervezett, amelyen összesen 515 ember munkája eredményeképpen 14,5 hektárnyi területről 5.143kg szemetet szedtek össze. A résztvevőknek még arra is volt gondjuk, hogy a város Ligetében található sövénysort megmetszék, ezenfelül pedig, 400 cserje és bokor, 50 levendula, 5 szomorúfűz, 3 kőrisfa telepítését is elvégezték.
Magyarország legkisebb és legnagyobb települései közül is sokan csatlakoztak a WWF Magyarország kihívásához. A legkisebb pályázó település, a mindössze 319 lakosú Uppony, melynek önkéntesei igen jól teljesítettek, hiszen egy nap alatt az egész település területét megtisztították, és tereit tisztábbá és zöldebbé tették.
 
 
„A Föld Órája a 60 perc sötétségen túl a valódi tettekről és a változásról szól. Világszinten több mint 80 igazi eredmény született az éghajlatváltozás mérsékléséért, amely a Föld Órája kezdeményezés erejét mutatja” – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. „100.000 aláírást gyűjtöttek össze például az oroszországi sarkvidéki olaj-feltárások ellen. De a Föld Órája idei célkitűzései között szerepelt a megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés biztosítása Thaiföldön, Tanzániában és a Fülöp szigeteken, illetve néhány fenntarthatóságot célzó törvénytervezet elfogadtatása Ugandában, Nepálban és Malajziában is” – folytatta az igazgató.
„Minden egyes ilyen tett egy újabb esélyt ad arra, hogy mi emberek tovább élvezhessük a természet ajándékait. Hiszen a Földnek nincsen szüksége ránk. Nekünk embereknek van szükségünk a Földre és mindarra, amit adni tud” – fejezte be Sipos Katalin
Az elmúlt hónapokban számos sikeres közösségi finanszírozású kezdeményezés indult a Föld Órájához kapcsolódóan. Indonézia, India, Kolumbia és Portugália mellett Magyarországon is akcióba léptek a klímaváltozás ellen: a WWF Magyarország tiszatarjáni projektjéhez a meglévő öt mellé további vízibivalyok árának összeadására kérte fel az adományozókat. A már megvásárolt bivalyok április közepén foglalják majd el ártéri új otthonukat.
További érdekes híreink, cikkeink

Kína a világűrben akar napenergiát gyűjteni

Kína újabb hatalmas dobásra készül: egy gigantikus napelemes erőművet szeretnének Föld körüli pályára állítani. Kína a jövőben már nem csak a földfelszínen, hanem az űrben is terjeszkedik, a megújuló energiák kiaknázásáért.

Solar Impulse 2 vs. indiai bürokrácia

Az indiai bürokrácia lassította le a Solar Impulse 2 napelemes repülőt. A lassú indiai ügyintézés miatt kellett három napot kényszerpihenőn lennie a pilótáknak, és a gépnek.

Elindult útjára a napelemes repülőgép

Elindult történelmi útjára a Solar Impuls névre keresztelt napelemes repülőgép. Nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy csak is a Nap energiáját felhasználva kerülik meg vele a Földet.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X