Kína a világűrben akar napenergiát gyűjteni

Kína újabb hatalmas dobásra készül: egy gigantikus napelemes erőművet szeretnének Föld körüli pályára állítani. Kína a jövőben már nem csak a földfelszínen, hanem az űrben is terjeszkedik, a megújuló energiák kiaknázásáért.


Kína ismét el akarja kápráztatni a világot, és az emberiség eddigi legnagyobb Földön kívüli beruházását akarják megvalósítani. Egy hatalmas napelemes erőművet akarnak felépíteni, amely 5-6 négyzetkilométeren terülne el.

Az erőmű nagy mértékben hozzájárulna az ország energiaéhségének enyhítéséhez, segítene a CO2 visszaszorításában, és a hagyományos tüzelőanyagok okozta szmog felszámolásában is.

Az erőművet egy úgynevezett geoszinkron pályán, 36 ezer kilométerre a Földtől állítanák pályára, és működésbe. Az erőmű napelemei tizenkétszer akkorák lennének, mint a pekingi Tienanmen-tér, és egyesek szerint az objektum éjszaka szabad szemmel is látható lenne, és esténként úgy világítana, mint egy csillag.

Azért éri meg a napelemeket az űrbe vinni, mert ott ugyanakkora felületen 9-szer nagyobb az energiatermelő képességük. Az erőmű csaknem folyamatosan, az idő 99%-ában képes lenne energiát termelni, és azt mikrohullámokká vagy lézerré alakítva küldené egy földi gyűjtőállomásra.

A pontos tervek még nem készültek el, így nem lehet tudni még azt sem, hogy a napelemek egy síkban lesznek elhelyezve vagy tányérformát öltenének. Az űrbeli erőmű terve a kínai űrprogram hosszú távú célkitűzéseinek között szerepel, ezt megelőzően a kelet-ázsiai ország  egy űrállomás felépítését határozta el az évtized végéig.

Jövőre, 2016-ban debütál Kína második űrlaboratóriuma, a Tienkung-2, amely a Tienkung-1-et váltja, és annál jóval fejlettebb változat. A soron következő holdmisszióra, a Chang’o-5 2017-ben kerül sor, amelyet 2018-ban a Chang’o-6 expedíciója követi majd, űrhajóst csak ez után küldenének az égitestre. Holdbázis építését is tervezi Kína, egyelőre részleteket és pontos dátumot, nem közöltek.

További érdekes híreink, cikkeink

Solar Impulse 2 vs. indiai bürokrácia

Az indiai bürokrácia lassította le a Solar Impulse 2 napelemes repülőt. A lassú indiai ügyintézés miatt kellett három napot kényszerpihenőn lennie a pilótáknak, és a gépnek.

Elindult útjára a napelemes repülőgép

Elindult történelmi útjára a Solar Impuls névre keresztelt napelemes repülőgép. Nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy csak is a Nap energiáját felhasználva kerülik meg vele a Földet.

Costa Rica az új rekorder a megújuló energia versenyében

Ritkán kapunk hírt közép-amerikai országokból, de most itt van egy igazán jó fejlemény: Costa Rica idén, csak megújuló energiából fedezte energiaszükségletét.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X