Costa Rica az új rekorder a megújuló energia versenyében

Ritkán kapunk hírt közép-amerikai országokból, de most itt van egy igazán jó fejlemény: Costa Rica idén, csak megújuló energiából fedezte energiaszükségletét.


A megújuló energia új rekordere, Costa Rica: a közép-amerikai állam idén csak megújuló energiából fedezte energiaszükségletét.

szélerőmű-park

A nemzeti áramszolgáltató közölte, hogy az év első 75 napjának energiaellátásához csak megújuló forrásokat használt – ez abszolút világrekord a Földön. „Eddig 2015 teljesen környezetbarát év az elektromos áramot tekintve” – közölte a nemzeti áramszolgáltató illetékese. A közép-amerikai országot ebben nagy mértékben segítette az a csapadékmennyiség, ami a térségben esett, ezzel a vízerőművek termelése jelentősen megnőtt. 

Costa Ricában az áramellátás négyötödét vízerőművel szolgáltatják. Az áram több mint tíz százaléka geotermikus forrásból származik, mivel aktív vulkánok sora húzódik az ország területén. Ezenfelül felhasználnak még: szélenergiát, biomasszát és napenergiát. Tavaly az áramellátás 6 százaléka származott megújuló energiából.

Costa Rica a közép-amerikai régió legfejlettebb állama, fejlettsége – a Legatum Intézet adatai szerint – több európai uniós tagországot megszégyenít. Ezt a környezetvédelmi rekordot más államok nagyon nehezen érhetik el, mert az országnak olyan földrajzi adottságai vannak, amelyek mind  megújuló energia használatát segítik elő: a trópusi éghajlatból adódó heves esőzések, hegyvidéki területek, alacsony lélekszámú lakosság (4,8 millió). Plusz iparában kicsi az aránya, az energiaigényes nehéziparnak, az ország gazdasága az idegenforgalmon, a mezőgazdaságon – banán- és kávétermelésen – és az Intel mikroprocesszor vállalatán alapul. Ennek ellenére Costa Ricát már régóta a világ öt „legzöldebb” állama között tartják számon.

További érdekes híreink, cikkeink

Már van okos virág is!

Egyszerű energiatermelés. Kertben vagy ingatlanjának bármely területén élvezheti az ingyen energiát. A világ első egy az egyben napelem rendszerével mindenki birtokolhatja, az új okos virág nyújtotta technológiát.

Itt a legjobb napelem!

Francia és német kutatók megalkották az eddigi legjobb napelemet, amely a fényből elektromos áramot termel - írja az Index.

Perovszkit ásvány felhasználásával, az ingyen áramért?

ntenzív verseny alakult ki a perovszkit ásvány felhasználásával gyártott napelemek piacán. A két szemben álló társaság, a lengyelek és a britek. A tét nagy: vajon melyikük perovszkit réteggel fedett fóliája nyeri el jobban, az emberek tetszését.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X