Útra készen a napelemes repülőgép

Készen áll a világkörüli útra a napelemes repülőgép. Sok tervezés, és előkészület után idén fog útra kelni, az a napelemes repülőgép, ami üzemanyag nélkül fogja megkerülni a Földet.


Készen áll a világkörüli útra az a  napelemes repülőgép, amivel nem kisebb, mint egy világkörüli útra indulnak.

A szombaton rajtoló magánprojekttel azt akarják bizonyítani, hogy lehetséges a Föld körberepülése üzemanyag nélkül. Arra már volt példa, hogy valamilyen érdekes eszközzel megkerüljék a Földet, de ilyen jellegű, ahol a cél, az üzemanyag teljes nélkülözése van, még nem.

A harmadik sikeres tesztrepülés után, a svájci pszichiáter és léghajós, Bertrand Piccard és honfitársa, André Borschberg üzletember, egykori hadipilóta bátran jelenthették ki, hogy készek a megmérettetésre.

A Solar Impulse 2 névre keresztelt napelemes repülőgép könnyű súlyának, és jól elhelyezett, hajlított napelemeinek köszönhetően, könnyen, és hosszú ideig a levegőben tartható.
 
A négy napelemes meghajtású motorral működő Solar Impulse 2 Abu-Dzabiból indul majd szombaton, hogy keleti irányban 35 ezer kilométert megtéve ide térjen vissza körülbelül öt hónappal később. Útja az Arab-tengeren át Indiába, majd Mianmaron át Kínába vezet. Innen átrepüli a Csendes-óceánt, átszeli Észak-Amerikát, majd az Atlanti-óceán felett is átkel, hogy Dél-Európán és Észak-Afrikán keresztül visszatérjen kiindulópontjára.
 
A fedélzetén egy pilótát szállító Solar Impulse 2 szárnyfesztávolsága csaknem 72 méterrel eléri az Airbus A380-ét, súlya azonban mindössze 2300 kilogramm, ami 150-ed része a Superjumbo becenevű nagygépének. A 2014 áprilisában készült repülőgép végsebessége 140, utazósebessége 90 kilométer/óra. 


*Érdekesség:  A projekt vezetőjének, Bertrand Piccardnak a vérében van a kísérletezés. Nagyapja Auguste Piccard svájci fizikus volt, aki 1932-ben 16,2 kilométeres magasságot ért el léggömbbel, 1947-től pedig mélytengeri kutatásokba kezdett, és saját tervezésű batiszkáfjával több mint három kilométer mélyre merült. Az ő fia, Jacques Piccard 1960-ban lejutott a Mariana-árok 11 kilométeres mélyére, unokája, a Solar Impulse projektet vezető Bertrand Piccard pedig 1999-ben Brian Jonesszal elsőként kerülte meg hőlégballonnal a Földet.
 
 
További érdekes híreink, cikkeink

India az új trónkövetelő a napenergetikában

India hatalmas összeggel, 200 milliárd dollárral, kíván invesztálni a megújuló-energetikai fejlesztésekbe. Már korábban is merész célértéket sokszorosára növelve, India 100,000 MW-osra bővítené napenergia kapacitását!

Az Apple titkos elektromos autója

Valami nagy dolog készülődik az Apple-nél. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egy évvel ezelőtt indította útjára "Titan" kódnév alatt az elektromos autó fejlesztési projektet.

Csak nálunk áll egy helyben a napelem-piac

Elzúg mellettünk a napelem-piac, és mi nem teszünk semmit. Jó lenne odafigyelni az európai változásokra, ami a napelem-piacot illeti, mert nem áll túl jól a szénánk.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X