India az új trónkövetelő a napenergetikában

India hatalmas összeggel, 200 milliárd dollárral, kíván invesztálni a megújuló-energetikai fejlesztésekbe. Már korábban is merész célértéket sokszorosára növelve, India 100,000 MW-osra bővítené napenergia kapacitását!


India hatalmas összeggel, 200 milliárd dollárral, kíván invesztálni a megújuló-energetikai fejlesztésekbe. Már korábban is merész célértéket sokszorosára növelve, India 100,000 MW-osra bővítené napenergia kapacitását! 2022-re.

A fejlesztések gyorsaságát az ország súlyos energiahiánya indokolja, melyet tovább ront a kormány gyártásbővítési politikája. Mert India pénzügyi adottságai egyelőre nem biztosítanak kellőképpen vonzó környezetet az ilyen beruházásoknak, az állam most adómentességgel, kölcsöntámogatásokkal és egyéb kedvezményekkel próbálja ösztönözni a hazai és külföldi tőkét. Az indiai kormány korábban 20.000 MW-osra tervezte kibővíteni napenergiára épülő kapacitásait 2022-ig. Ezt a célértéket most több, mint ötszörösére, 100.000 MW-ra emelték nemrégiben. A kormányzat célja, hogy a növekvő kapacitások révén a helyi fogyasztás 12 százalékát tudják kielégíteni megújuló energiaforrásokból a mostani 6,5 százalék helyett.

Ezt a gyorsított tempót két tényező indokolja. Az egyik motivációt az ország folyamatosan növekvő, tavaly rekordszintet elérő energiahiánya jelenti. Ezt a deficitet tovább mélyíti, hogy a kormányzat fokozni kívánja a hazai ipari termelést. Ennek nyomán idén átlag 5,1 százalékos energiadeficit várható az országban, eközben a lakosság negyedének továbbra sincs hozzáférése az elektromos hálózathoz. Másfelől, mivel India jelenleg a világ ötödik legnagyobb olajimportőre, a megújuló energiaforrások kiaknázásával szeretnék csökkenteni a fosszilis energiahordozóktól való függőséget.
 
 
10 éves adómentesség a megújulóknak!

Ennek tudatában, az Indiai Energetikai Minisztérium öt év alatt 200 milliárd dollárnyi tőkét, illetve mintegy 300 külföldi és hazai céget kíván bevonni a fejlesztésekbe. A befektetésösztönzés érdekében a kormányzat 10 éves adómentességet biztosít a biomassza, víz-, szél-, és napenergia projektek számára. A döntéshozók plusz támogatást biztosítanak az engedélyeztetés és a banki ügyintézés kapcsán, illetve támogatják a PPP-jellegű megoldásokat is, amelyek végén a létesítmények és berendezések tulajdonjoga az államra száll át.
A folyamatra nézve kedvező, hogy India továbbra is óriási, ki nem használt megújulónergia-kapacitásokkal rendelkezik. Így a becslések szerint a bio-, víz-, és szélenergia potenciálnak is csupán ötödét használja ki. India tehát szakítani kíván a szerves, de lassú fejlődéssel, és dinamizálni szeretné megújuló energia szektorát. Ezt jelzi a következő 5 évre tervezett 200 milliárd dolláros tőkebefektetés, amely az előző öt év befektetéseinek hatszorosát jelentené – feltéve, ha valóban sikerül ezt megvalósítani.
További érdekes híreink, cikkeink

Az Apple titkos elektromos autója

Valami nagy dolog készülődik az Apple-nél. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egy évvel ezelőtt indította útjára "Titan" kódnév alatt az elektromos autó fejlesztési projektet.

Csak nálunk áll egy helyben a napelem-piac

Elzúg mellettünk a napelem-piac, és mi nem teszünk semmit. Jó lenne odafigyelni az európai változásokra, ami a napelem-piacot illeti, mert nem áll túl jól a szénánk.

A Tesla akkumulátor kutatása oda vezethet, hogy mindenkinek lehet otthon töltőállomása

A Tesla otthoni akkumulátor kutatása oda vezethet, hogy mindenkinek lehet otthon "szuper-töltője". Nemsokára megvalósulhat az, hogy otthon tölthetjük fel elektromos autóinkat.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X