Csak nálunk áll egy helyben a napelem-piac

Elzúg mellettünk a napelem-piac, és mi nem teszünk semmit. Jó lenne odafigyelni az európai változásokra, ami a napelem-piacot illeti, mert nem áll túl jól a szénánk.

Miközben Magyarországon a napelem-piacot folyamatosan támadja a kormány, Európában gőzerővel telepítették a napelemeket. A kínai termelés kiszorította a kontinens legnagyobb vállalatait.

Az elmúlt években több nyugat európai ország, olyan előnyös támogatási rendszert vezetett be a napelemes áramtermelés elterjesztésébe, amit csak üdvözölni lehetett. Németország, Olaszország, Spanyolország hatalmas, 10-20 évre szóló, évi kb. 20 milliárd eurós támogatási vállalásokat tettek. Ezért is lehetett az, hogy a befektetők, vállalatok és számtalan háztartás Európa szerte több mint 500 megawattnyi napelemet telepített, csak Németországban 100 milliárd eurótól nagyobb értékben!

Kína megelőzött mindenkit.

A németek ezért joggal hihettek abban, hogy a napenergiában világviszonylatban is jelentős hazai cégeik, folyamatos külföldi megrendelésekkel fogják a német gazdaságot növelni. Ehelyett egyre több ázsiai, főleg kínai vállalat lépett be a napelemes piacra. Durva árverseny kezdődött, kereskedelmi háború, amelyet a németek és egész Európa is elvesztett, mert hiába voltak az európai napelemek jobb minőségűek, a kínaiak sokkal olcsóbbak voltak, és ma is azok. Sok cég csődbe ment, és a legnagyobb német vállalatok kénytelenek voltak kiszállni a piacból. Az Európában telepített napelemek közül ma csak minden ötödik európai gyártmányú!

Mi pedig persze megint lemaradtunk.

Eközben Magyarországon napenergia terén szó szerint, semmi nem történt. Teljesen passzívan, és inaktívan néztük, ahogy a magyar gazdaság méretéhez képest gigászi országok napenergiás programjai leszorították a napelemek árát, amelyből még jól is kijöhettünk volna, ha idejében észbe kapunk. Nem tettük. Sőt, még ehhez jött, a 2015-ös "három csapás". Bevezették a napelemes termékdíjat, melynek mértéke 114 Ft/kg. A díj kb. 5%-al emeli a napelemek árát. A szintén csapásként emlegetett csökkentett villamosenergia átvételi árral a megújuló alapú villamosenergia-termelő beruházások megtérülési ideje nagyban kitolódott. Szintén nem kedvez az áraknak a 2015. március 5-től hatályba lépő új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amely, kötelezi a beruházót a napelemes rendszerek mellé, táv- és kéziműködtetésű egyenáramú tűzvédelmikapcsoló beépítésére, amely újabb többletköltséggel fog járni. Ráadásul, a megítélt pályázati támogatásokat is durván csökkentették.

Úgy vesztettük el ezt a meccset, hogy a csapat kis sem ment az öltözőből a pályára, talán még a stadionba sem. Szomorú...


forrás: www.greenfo.hu

További érdekes híreink, cikkeink

A Tesla akkumulátor kutatása oda vezethet, hogy mindenkinek lehet otthon töltőállomása

A Tesla otthoni akkumulátor kutatása oda vezethet, hogy mindenkinek lehet otthon "szuper-töltője". Nemsokára megvalósulhat az, hogy otthon tölthetjük fel elektromos autóinkat.

2014 a tiszta energiaforrások rekordéve

Az elmúlt 3 év tendenciáit megfordítva, 2014-ben végre növekedett a tiszta energiaforrásokba befektetett összegek mértéke.

Japán napelemeket telepít egy tóra

Japán ismét meglepte a világot. Egy mesterséges tó felszínére terveznek szolár paneleket telepíteni.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X