2014 a tiszta energiaforrások rekordéve

Az elmúlt 3 év tendenciáit megfordítva, 2014-ben végre növekedett a tiszta energiaforrásokba befektetett összegek mértéke.

Fordulat állt be 2014-ben. Végre növekedett a tiszta energiaforrásokba befektetett összegek mértéke – derült ki a Bloomberg New Energy Finance felméréséből. Tavaly összesen 310 milliárd dollár értékben fektetett ebbe a területbe.

Az összeg kicsivel marad a 2011-ben mért, rekordot jelentő 318 milliárd dollárnyi invesztíciótól. Annak ellenére, hogy tavaly sem a szabályozás, sem a csökkenő olajárak nem tettek jót a megújuló energiaforrások terjedésének, mégis egy év alatt 16 százalékkal emelkedett a befektetések összege. 

A befektetési robbanást,  a 2014-ben 25 százalékkal megnőtt napenergetikai befektetések generálták, amely területre összesen 149,6 milliárd dollár folyt be tavaly. A szélenergetika, szintén korábban még sosem látott mértékben növelte a pénzeket, összesen 99,5 milliárd dollárt fektettek be tavaly ebbe a technológiába, amely 11 százalékos növekedést jelent.

A finanszírozott projektek méretének és a befektetett összegeknek a kapcsolata egyértelműen a nagyobb projektek felé billenti a mérleget, ugyanakkor a kisebb, decentralizált megoldások finanszírozási mutatói is jelentősen javultak. Tavaly – elsősorban a háztartási méretű fotovoltaikus rendszerek térhódításának köszönhetően – 34 százalékkal több, összesen 73,5 milliárd dollár, érkezett mint egy évvel korábban. Ez egyértelműen jelzi azt a tendenciát, hogy a tiszta technológiák esetében a klasszikus, hagyományos tüzelőanyagokon alapuló kapacitásoktól eltérően sokkal erősebb lesz a kisebb rendszerek szerepe a jövőben.

Az országok versenyét, ki más, mint Kína nyerte, ahol 89,5 milliárd dollárt fektettek a megújuló energiaforrások hasznosításába, amely 2013-hoz képest 32 százalékos növekedést jelent. Az eredmény nem meglepő, Kína ugyanis határozottan halad az általa kitűzött fenntarthatósági, energetikai és klímavédelmi célok megvalósítása felé. Ráadásul Kína gazdasági érdekei is azt kívánják, hogy az ország minél jobban teljesítsen a megújuló-energetikai területen. Sőt, a távol-keleti ország a számok alapján tavaly már a szélenergia felé is erőteljesen nyitott.

Az országok befektetési versenyének második helyét az Egyesült Államok szerezte meg, ahol 51,8 milliárd dollárt fektettek a tiszta energiaforrások kiaknázásába. Ez összesen 8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Érdekes viszont, hogy a növekedést úgy érte el az ország, hogy közben a szélenergetikai beruházások mértéke az előző évi felére csökkent (5,9 milliárd dollár).

A beruházások mértéke Európa nagy részében emelkedett, igazán nagy – közel 26 százalékos – ugrást mértek például Franciaországban, amely a valaha volt legnagyobb fotovoltaikus projekt finanszírozásával lépett előre. Ennél is nagyobbat ugrott Hollandia (232 %) elsősorban offshore szélerőmű beruházásoknak köszönhetően.


forrás: www.greenfo.hu
 
 
További érdekes híreink, cikkeink

Japán napelemeket telepít egy tóra

Japán ismét meglepte a világot. Egy mesterséges tó felszínére terveznek szolár paneleket telepíteni.

Robogókkal megyünk a jövőbe?

Robogón érkezik a megújuló energia megmentője. Olcsó, és tartós megoldást talált a Horace Luke nevű cég, a Gogoro nevű elektromos robogó feltalálója. Lehet,hogy ez a robogó lesz a megoldás hosszútávon, a zöld energia elterjedésére.

Vékonyabb napelem cellák

A North Carolina State University kutatói olyan napelemes cellákat alkottak, amelyeket a piacon lévőknél is vékonyabb filmeken helyeztek el, anélkül, hogy feláldozták volna napenergia-hasznosító képességüket.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X