Japán napelemeket telepít egy tóra

Japán ismét meglepte a világot. Egy mesterséges tó felszínére terveznek szolár paneleket telepíteni.

Japánban egy mesterséges tó felszínére terveznek szolár paneleket telepíteni. 

A napenergiával – sok előnye mellett – általában van egy komoly probléma: a nagyobb teljesítmény elérése érdekében nagy területeket kell beborítani panelekkel. Ezek a területek más célra általában nem használhatók, ezért több kísérlet történt már arra, hogy kombinálják a napelemeket valamely más felülettel. Hollandiában például olyan bicikliutat adtak át tavaly ősszel, amelyet napkollektorok borítanak.

Japánban máshogy próbálták megközelíteni a problémát: egy mesterséges tó felszínére terveznek paneleket telepíteni. Ez persze már másnak is eszébe jutott, léteznek, vagy terveznek hasonlót az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Indiában és Olaszországban is. A világ legnagyobb teljesítményű ilyen megoldása azonban most Japánban fog elkészülni, a Jamakura-gát által felduzzasztott tavon.

A japán–francia koprodukcióban készülő, 50 ezer panelből álló projekt 2016 márciusára készülhet el, és a tó 180 ezer négyzetméteres felületét fogja borítani. Az „erőmű” amellett, hogy 500 háztartást lát majd el árammal, évente 8000 tonnányi szén-dioxid-kibocsátást ellensúlyoz (ez mintegy 1700 autó éves kibocsátásának felel meg).

A napelemek vízre telepítésének számos előnye mellett hátrányai is akadnak. Egyrészt mindennek vízhatlannak kell lennie, másrészt a vízminőségre is figyelmet kell fordítani. Japánban ráadásul a természeti katasztrófákkal – földrengések, hurrikánok – is kalkulálni kellett. A konstrukciót ezért szélcsatornákban tesztelték, és a napelemek 190 kilométer/órás szélerősségig bírták a terhelést.

Más oka is van, hogy Japán vízen lebegő napelemeket tervez: az ország hegyes-völgyes domborzata miatt nincs olyan nagyobb felület, amely alkalmas volna ilyen megoldások alkalmazására.
 

forrás: www.napenergiainfo.hu

 
További érdekes híreink, cikkeink

Robogókkal megyünk a jövőbe?

Robogón érkezik a megújuló energia megmentője. Olcsó, és tartós megoldást talált a Horace Luke nevű cég, a Gogoro nevű elektromos robogó feltalálója. Lehet,hogy ez a robogó lesz a megoldás hosszútávon, a zöld energia elterjedésére.

Vékonyabb napelem cellák

A North Carolina State University kutatói olyan napelemes cellákat alkottak, amelyeket a piacon lévőknél is vékonyabb filmeken helyeztek el, anélkül, hogy feláldozták volna napenergia-hasznosító képességüket.

Kína négyszeresére növeli naperőmű-kapacitását 2015-re

Kína négyszeresére növeli naperőmű-kapacitását 2015-re. Azt már eddig is tudtuk, hogy Kína gazdasági csodát hajtott végre az elmúlt években, de most a napenergia területén készül hasonlóra. A kínai kormány célul tűzte ki, hogy 2015-re megnégyszerezi a naperőműveinek teljesítményét.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X