Robogókkal megyünk a jövőbe?

Robogón érkezik a megújuló energia megmentője. Olcsó, és tartós megoldást talált a Horace Luke nevű cég, a Gogoro nevű elektromos robogó feltalálója. Lehet,hogy ez a robogó lesz a megoldás hosszútávon, a zöld energia elterjedésére.


Nemrég jelentették be tudósok, hogy a Föld fosszilis energiatartalékának jelentős részét békén kellene hagyni, ha nem akarjuk szén-dioxiddal elárasztani a légkört. Pedig a benzinár rég látott mélységbe zuhant, és ilyenkor pontosan az ellenkező
jét tesszük annak, amit kéne: teletankoljuk autóinkat, több benzint veszünk így még jobban szennyezzük a levegőt. 
 
Az elektromos autók ma még nagyon drágák, mint egy luxusautó, és a töltőhálózat 
sincs teljesen kiépítve. Nehéz lenne most megmondani, hogy Tesla vagy a Chevy Volt fogja megmenteni a bolygónkat a túlmelegedéstől.
Itt kerül képbe, a Horace Luke, a Gogoro nevű elektromos robogó megalkotója, aki korábban a HTC-nél és a Microsoftnál dolozott. A CES-en bemutatott motor körülbelül 4,2 másodperc alatt van 50 km/órán, akár százzal is tud menni, jó a súlyeloszlása és nagyon dizájnos. És nem kell egy konnektor mellett ácsorogni, amíg újratöltjük az akkuját, mert másodpercek alatt ki tudjuk cserélni a lemerült telepeket egy telire, és már mehetünk is. Az árakat még nem jelentették be, de egészen biztosan sokkal olcsóbb lesz hozzájutni, mint a húszmillió forintos Teslához. Az akkumulátort és az elhasznált energiát pedig havidíjért lehet majd igénybe venni.   
 
A felhasználók számára a Gogoro lenyűgöző formája, a minőségi anyagok és alkatrészek lesznek vonzók, de a robogó bevezetéséhez nem ez lesz a kulcs. Az akkumulátorok és a töltőállomások fogják eladni a terméket világszerte, különösképpen azokban a városokban, ahol mindent megtesznek a légszennyezés csökkentése és a megújuló energiák használata érdekében.
A rendszer lelke a bankautomata méretű állomás, melyekből több ezret kell majd elhelyezni minden egyes nagyvárosban. Ezek a hatalmas akkutöltő telepek jó megoldást nyújthatnak arra a problémára, hogy éjjel nem süt a nap, és szél sincs mindig, hiszen el tudják raktározni a fölös energiát. Akkor is, amikor a hagyományos fogyasztók, az ipar és a háztartások éppen nem vennének föl túl sok áramot. Mivel egy ilyen töltőállomásnál nem szabad előfordulnia, hogy egy odatévedő robogós nem kap feltöltött akkut, a tárolási kapacitást valószínűleg érdemes egy kicsit túlméretezni.
 
Egyetlen elképzelése hibás a Gogorónak: nem tervez otthoni akkutöltőket. Pedig ezzel aztán beindíthatná az alternatív energiatermelés forradalmát. Amíg nem vagyunk otthon, a ház tetejére szerelt napelemek folyamatosan tölteni tudják a robogó tartalék akkuit. Ezzel lekerül egy kis teher az áramszolgáltató válláról, mert a sok millió háztartás nem egyenesen az áramhálózatba töltené vissza a nap energiáját. 

forrás: index.hu
 
További érdekes híreink, cikkeink

Vékonyabb napelem cellák

A North Carolina State University kutatói olyan napelemes cellákat alkottak, amelyeket a piacon lévőknél is vékonyabb filmeken helyeztek el, anélkül, hogy feláldozták volna napenergia-hasznosító képességüket.

Kína négyszeresére növeli naperőmű-kapacitását 2015-re

Kína négyszeresére növeli naperőmű-kapacitását 2015-re. Azt már eddig is tudtuk, hogy Kína gazdasági csodát hajtott végre az elmúlt években, de most a napenergia területén készül hasonlóra. A kínai kormány célul tűzte ki, hogy 2015-re megnégyszerezi a naperőműveinek teljesítményét.

A BMW „elektromos” utakon jár

A BMW, a Las Vegas-i Szórakoztató Elektronika Kiállításon, forradalmi újítást mutat be: egy elektromos, és internet-alapú töltőrendszert a BMW gépjárművekhez.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X