Vékonyabb napelem cellák

A North Carolina State University kutatói olyan napelemes cellákat alkottak, amelyeket a piacon lévőknél is vékonyabb filmeken helyeztek el, anélkül, hogy feláldozták volna napenergia-hasznosító képességüket.


A North Carolina State University kutatói olyan napelem cellákat készítettek, amelyeket a piacon lévőknél is vékonyabb filmeken helyeztek el, anélkül, hogy feladták volna napenergia-hasznosító képességüket. (Aiolus News)
A tudósok saját szavaikkal, „nanometrikus skálájú szendvicset” hoztak létre, egy ultravékony aktív réteggel: az amorf szilíciumból készült réteg mindössze 70 nanométer vastagságú. Ez, mint a kutatás egyik vezetője, Linyou Cao kiemelte, a jelenleg forgalomba lévőknek aktív rétegvastagsága 300-500 nanométer között mozog. 
Az aktív réteg két dielektrikus anyagból készült levél között van, profilban úgy néz ki, mint a salátalevelek, két szelet kenyér között. Cao szerint ezt a technikát másfajta napelemhez használt anyagok, például kadmium-tellúr vagy szerves anyagok esetében is lehet alkalmazni. Az is fontos szempont, tette hozzá a kutató, hogy az ilyen nanostruktúrák nagyon hatékony optikai antennákkal rendelkeznek, és ezáltal képesek a napenergiát hiánytalanul az aktív anyagra koncentrálni.

forrás: www.greenstep.hu
További érdekes híreink, cikkeink

Kína négyszeresére növeli naperőmű-kapacitását 2015-re

Kína négyszeresére növeli naperőmű-kapacitását 2015-re. Azt már eddig is tudtuk, hogy Kína gazdasági csodát hajtott végre az elmúlt években, de most a napenergia területén készül hasonlóra. A kínai kormány célul tűzte ki, hogy 2015-re megnégyszerezi a naperőműveinek teljesítményét.

A BMW „elektromos” utakon jár

A BMW, a Las Vegas-i Szórakoztató Elektronika Kiállításon, forradalmi újítást mutat be: egy elektromos, és internet-alapú töltőrendszert a BMW gépjárművekhez.

Új napelem hatékonysági világekord

Sydney-ben, a kutatók olyan napelemeken dolgoznak, amelyek a napfény több mint 40 százalékát képesek átalakítani villamos energiává. Egy forradalmian új módszer, amelynek segítségével, még több energiát nyerhetünk a Napból.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X