Új napelem hatékonysági világekord

Sydney-ben, a kutatók olyan napelemeken dolgoznak, amelyek a napfény több mint 40 százalékát képesek átalakítani villamos energiává. Egy forradalmian új módszer, amelynek segítségével, még több energiát nyerhetünk a Napból.


Sydney-ben , a kutatók olyan napelemeken dolgoznak, amelyek a napfény több mint 40 százalékát  képesek átalakítani villamos energiává.
 
"Ez a legnagyobb hatékonysággal valaha feljegyzett napfény átalakítás, elektromos árammá" -mondta Martin Green a New South Wales-i Egyetem tanára ( UNSW ) egy sajtóközleményben. Ezt a rekordot azonnal jóváhagyta a Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma, egy szabadtéri vizsgálat eredményeként az USA-ban.
 
A csapat kereskedelmi napelemeket használt, " de új módon, úgy, hogy könnyebben elérhetőek legyenek a napenergia-iparnak, " tette hozzá Mark Keevers (UNSW). A hagyományos módszerek korlátozzák a napfény elektromos árammá alakítását, mintegy 33 százalékkal, az AFP jelentése szerint.
 
A prototípus napkövető tükröket használ, ami egy  magas épületre- úgynevezett heliostatra, egy  Power Tower-ra fókuszál ( Gizmag szerint) – és a napfény ezután több különböző napelemre oszlik . A módszer legfontosabb része az egyedi használata az " optikai sávszűrőnek ", amely felfogja a napfényt , ami egyébként kárba veszne, a kereskedelmi napelem tornyokon; az ilyen szűrők tükröződnek egyes fény hullámhosszakon, míg elérnek egy másikat. Ennek eredményeként, a fényt átalakítjuk árammá, de nagyobb hatásfokkal, mint amit a napelemek el tudnának érni, saját maguk által.
 
"Azok a panelek, amik a házaink tetején vannak, pillanatnyilag csak egyetlen cellával rendelkeznek, de végül, számos különböző cellája lesz, mondja Green (AFP) és akkor képesek lesznek arra, hogy javítsák a hatékonyságukat ilyen módon.”
 
A prototípust Ausztráliában fejlesztette ki a RayGen cég, a magas hatékonyságú cellákat,  pedig az amerikai székhelyű Spectrolab gyártotta.
Munkájuk ezen a héten lesz bemutatva Ausztrálban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Napelem Kutató Konferencián.
 
forrás:  www.iflscience.com
 

További érdekes híreink, cikkeink

Japán első atomenergia nélküli éve

Japán különleges és fontos évfordulót ünnepel: egy teljes év telt el atomenergia nélkül. 2013. szeptember 15-én az ország utolsó üzemelő reaktorát leállították.

Bekapcsolták a világ legnagyobb napelemfarmját

A kaliforniai Topaz nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világon is az első 500+ megawattos napelem-létesítmény.

Elkészült a napelemes bicikliút

Átadásra került a 70 méter hosszú Solaroad. Hollandia sem szeretne lemaradni a napelemes versengésben, és nagyon látványos lépést tett. Megépítette a napelemes bicikliutat.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X