Japán első atomenergia nélküli éve

Japán különleges és fontos évfordulót ünnepel: egy teljes év telt el atomenergia nélkül. 2013. szeptember 15-én az ország utolsó üzemelő reaktorát leállították.

Japán különleges és fontos évfordulót ünnepel: egy teljes év telt el atomenergia nélkül. 2013. szeptember 15-én az ország utolsó üzemelő reaktorát leállították. Ezzel Japán – a világ harmadik legnagyobb atomreaktor-flottájával rendelkező ország – 50 év óta először nem termelt atomenergiából származó áramot.

Japán látványos lépéseket tett a megújuló energia irányába. Az ország hamar a világ második legnagyobb napelem-piacává vált Kína mögött. A piac nagy részét a kis, háztartási méretű napenergia-projektek és a háztetőre telepített rendszerek adják: minden egyes hónapban 23 000 ilyen háztartási méretű telepítés valósul meg.

Takada Hiszajó, a Greenpeace Japán klíma- és energiakampányának felelőse elmondta: „Ez a nagyszerű nap egyértelmű üzenete annak, hogy a japán emberek biztonságos, fenntartható energián alapuló jövőt akarnak, és hajlandóak tenni is érte. Most arra van szükség, hogy a kormányzati vezetés is végleg szakítson az atomenergiával.”

„Az Abe-kormány továbbra is a reaktorok újraindítását sürgeti. A japán emberek azonban pótolták a valódi vezetés hiányát, és ők maguk a második legnagyobb szereplőjévé tették az országot a napenergia globális színterén. A lakosság ezen iránymutató fellépése igazán ünneplésre méltó.

Az atomenergia-mentes év során egyetlen áramkimaradást vagy feszültségesést sem okozott az atomreaktorok leállítása. Az Abe-kormány mégsem volt képes erre a teljesítményre építve erős energiapolitikát megalkotni, amely támogatta volna a megújulókat és az energiahatékonyságot, és felszabadította volna Japánt az üzemanyagimportoktól való függőség alól. Holott ez az iránymutatás hosszú távon biztosítaná az energiaellátást az országnak, és lehetővé tenné, hogy Japán teljesítse nemzetközi éghajlatvédelmi vállalásait. A reaktorok újra indítását számos komoly akadály gátolja, így várhatóan 2015 előtt egy sem fog újra üzemelni. A két szendai reaktor 2014. szeptember 10-én ugyan teljesítette a jóváhagyási folyamat első szakaszát, ám az azokat üzemeltető vállalatnak még több tízezer oldalnyi alapvető biztonsági dokumentációt kell benyújtania.

Hosszú még az út addig, amíg Szendai valóban az újraindulás közelébe kerülhet. Továbbra is kulcsfontosságú biztonsági kérdések maradtak megválaszolatlanul, például a szeizmikus és a vulkanikus folyamatok kockázatai; emellett ott a társadalmi és politikai ellenállás is Kagosimában, a jogi problémákról nem is beszélve. Japán lakói eltökéltek abban, hogy megakadályozzák az atomenergia visszatérését, és örömmel várják a megújulókon alapuló jövőt” – nyilatkozta Takada.


forrás: greenfo.hu


További érdekes híreink, cikkeink

Bekapcsolták a világ legnagyobb napelemfarmját

A kaliforniai Topaz nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világon is az első 500+ megawattos napelem-létesítmény.

Elkészült a napelemes bicikliút

Átadásra került a 70 méter hosszú Solaroad. Hollandia sem szeretne lemaradni a napelemes versengésben, és nagyon látványos lépést tett. Megépítette a napelemes bicikliutat.

Ausztriában terjednek a közösségi napelemek

Ausztriában terjednek a közösségi napelemek. Karinthia most egyszerre két újközösségi finanszírozású napelem rendszer kezdte el működését. A módszer ugyanaz, mint a korábbi bécsi közösségi napelem rendszerek esetében.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X