Bekapcsolták a világ legnagyobb napelemfarmját

A kaliforniai Topaz nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világon is az első 500+ megawattos napelem-létesítmény.


A First Solar nevű cég két éve kezdte el építeni Kaliforniában a Topazt, a 2,5 milliárd dollárból összehozott telep a világ eddigi legkomolyabb napelemes projektje. Az IFL Science azt írja: 24,6 km2-nyi földterületen összesen 9 millió panelt helyeztek el.

Eddig a szintén kaliforniai Ivanpah naperőművet tartották a világ legkomolyabb ilyen jellegű telepének, de a Topaznak két előnye is van. Egyrészt az új farm által termelt 550 megawatt jóval több, mint az Ivanpah elméleti 392 MW-s maximuma. Másrészt az Ivanpah erőművel szemben gyakran felhozzák, hogy ártalmas a környezetre: ott ugyanis tükrökkel irányítják a napfényt egy központi helyre, a tükrös rendszer viszont megzavarja a környék vadvilágát, különösen a madarakat. A Topaznál ezzel szemben nem használnak tükröket, mindent a már említett, 9 millió panel termel.
Az IFL Science szerint a Topaz által termelt 550 megawattnyi áram 160 ezer átlagos háztartás folyamatos áramellátását fedezheti, nem mellesleg, ha ilyen formában és ekkora volumenben termelik az áramot, azzal 377 ezer tonna szén-dioxidot mint káros anyagot spórolnak meg a Földnek évente.

Eközben már felfutási fázisban van a Solar Star névre keresztelt telep is: a szintén kaliforniai SunPower által vitt napelemfarm 579 megawattos lesz, de jelen készültségi állapota szerint “csak” 309 MW-ot termelő napelempanelt kapcsoltak be a rendszerébe.

 
forrás: hvg.hu

 

További érdekes híreink, cikkeink

Elkészült a napelemes bicikliút

Átadásra került a 70 méter hosszú Solaroad. Hollandia sem szeretne lemaradni a napelemes versengésben, és nagyon látványos lépést tett. Megépítette a napelemes bicikliutat.

Ausztriában terjednek a közösségi napelemek

Ausztriában terjednek a közösségi napelemek. Karinthia most egyszerre két újközösségi finanszírozású napelem rendszer kezdte el működését. A módszer ugyanaz, mint a korábbi bécsi közösségi napelem rendszerek esetében.

India mindenkit meg akar előzni a napenergia-versenyben

Az energiaszektor fejlesztéséért is felelős miniszter szerint India a következő 8 évben olyan mértékben növelné telepített napenergia-kapacitását, mellyel csak a jelenleg toronymagasan listavezető Kína venné fel a versenyt
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X