Pluszenergiájú irodaház Bécsben

Pluszenergiájú irodaház Bécsben


Fantasztikus és egyben példaértékű, az az irodaház, ami most épült meg Bécsben. Ez Ausztria első olyan irodaháza, amely több energiát termel, mint amennyi az éves felhasználása. Az épület homlokzatát és tetejét is napelemek borítják.

Elsősorban napenergiával biztosítják Ausztria első olyan irodházának az energiaigényét, amely több energiát termel, mint amennyit egy év alatt felhasznál. A pluszenergia háznak nevezett épületben ezen kívül fűtésre használják a szerverek által megtermelt hőt, energiavisszanyerő rendszert alkalmaznak a lifteknél és optimalizálták az árammal működő berendezéseket is. 
„Ez a toronyház először ad lehetőséget arra, hogy éves szinten nézve kevesebb energiát használjunk fel, mint amennyit az elektromos hálózatba betáplálunk. Ilyen a világon még nem volt.” – mondja Thomas Bednar projektvezető a Wissenschaftsministeriummal (Tudományok Minisztériuma) és a Bundesimmobiliengesellschafttal (Állami Vagyonkezelővel) közösen megvalósított épületről. 
A Getreidemarkton található, tizenegy emeletes irodaház a TU Wien (Bécsi Műszaki Egyetem) Gépészmérnöki és Gazdaságtudományi Karának ad mostantól otthont, nettó alapterülete 13.500 négyzetméter. Az épület büszkélkedhet Ausztria legnagyobb homlokzatba integrált fotovillamos erőművével: a homlokzatán és a tetején összesen 2.199 négyzetméternyi napelem termel energiát.
A beköltözéssel azonban még nem ért véget a projekt, a jövőben az egész épület kutatás tárgya lesz. Szakemberek a segítségével arra szeretnének választ kapni, hogy mekkora egy irodaház tényleges energiafogyasztása – a vízforralótól a nyomtatóig, az épületgépészeti berendezésektől a számítógépes központig. Ezen kívül pedig a munkaklímára gyakorolt hatását is vizsgálják majd. 
A TU számításai szerint az épület 20 év alatt térül meg, és a város számos további irodaház-projektje számára példaként szolgálhat. 

forrás: greenfo.hu
 

További érdekes híreink, cikkeink

Olyan olcsó lesz a napenergia

Olyan olcsó lesz a napenergia...

Németország utat mutat Európának

Hatalmas akkutelep épül Németországban

Napfényből hidrogén?

Napfényből hidrogén?
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X