Németország utat mutat Európának

Hatalmas akkutelep épül Németországban

napelem mezőA németek lassan elérik azt, hogy a napcellák által termelt áramot ne csak akkor lehessen használni, ha süt a nap. Az óriási akkutelep majdnem a magyar szélenergia-kapacitás tizedét teszi ki, és Németországban már nem is ez az egyetlen ilyen létesítmény.

A szélturbinával és napelemmel áramot termelő rendszerek egyik gyengéje, hogy a hullámzó termelést csak valamilyen segéd- vagy pótkapacitás rendszerbe építésével lehet elkerülni. Napjaink problémája, hogy az csak elvileg járható út, hogy a termelési nagyságához illeszthető teljesítményű energiatároló rendszerek elérjék ugyanezt a hatást. A németországi Szász-Anhalt tartományban viszont nagyot léptek a gyakorlati megvalósítás felé azzal, hogy hamarosan az ún. Solar-völgyben az alapinfrastruktúra részévé válik egy 30 MW-os akkumulátor. A gigaakku kifejezetten a pillanatnyi napenergia-túltermelési paramétereket fogja kezelni.

Mint azt a Cleantechnica megírta, a térségbe 1991 óta mintegy 9 milliárd eurót fektettek be a napenergiába, és olyan cégeket tettek naggyá, mint az Innotech Solar, a Hanwha Q-Cells vagy az Enercon. A régióból 2011-ben már azt jelentették, hogy az elfogyasztott villamos energiának több mint 60 százaléka megújuló forrásból származott, így tökéletes választás volt a terület, egy ilyen projekt számára. A mostani beruházás ráadásul a tervek szerint pusztán az első az épülő új tipusú, óriási méretű akkumulátor-rendszerek közül, melyekkel Németország még gyorsabban távolodik a nukleáris energiától. De már Németország más területén is kezdenek felzárkózni ehhez a folyamathoz. Az északnémet Mecklenburgban a közelmúltban kezdte meg működését egy 5 megawattos energiatároló rendszer.


forrás: www.greenfo.hu
További érdekes híreink, cikkeink

Napfényből hidrogén?

Napfényből hidrogén?

Panelprogram-Napelemgyártás Magyarországon

Napelemgyártás Magyarországon

Nullázd le a villanyszámlát: ez az igazi rezsicsökkentés

A napenergiából nyerhető a legtöbb energia
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X