Napfényből hidrogén?

Napfényből hidrogén?


A napenergia a legjobb úton halad afelé, hogy a világ elektromos ellátásának vezetőjévé váljon. Ebben az esetben nélkülözhetetlen olyan olcsó módszerekre, amelyek segítségével akkor is tárolhatóvá válik az energia, ha éppen nem süt a Nap. Már létezik egy ilyen módszer, amellyel eredményesen hidrogénné alakítható a napfény.
Ugyanis kutatóknak sikerült kifejleszteni egy olyan eszközt, amely olcsón és hatékonyan képes a napfényben rejlő energiát hidrogénné – azaz könnyen tárolható, üzemanyagként felhasználható gázzá – alakítani. Svájci, koreai és szingapúri kutatók egy olyan eszközt fejlesztett ki, amely elektromos áram és katalizáló anyagok segítségével magas hatásfokkal képes a vizet hidrogénre és oxigénre bontani.
Az új készülék kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik:  nagy hatásfokú, alacsony költségű és nagy mennyiségben rendelkezésre álló anyagokat használ fel (vagyis alkalmas tömeges felhasználásra). A készülék újgenerációs, viszonylag nagyfeszültségű napelemeket használ a szükséges elektromos áram előállítására. 
 
A napenergiával működő vízbontó a napenergia 12,3 százalékát képes hidrogén formájában eltárolni. Ez első ránézésre kevésnek tűnhet, de vegyük figyelembe, hogy a legtöbb napelem a napenergia kb. 16 százalékát alakítja elektromos energiává anélkül, hogy könnyen tárolható hidrogénné alakítaná. A készülék gyakorlati alkalmazása előtt azonban még sok a tennivaló. Először is: a napelem teljesítménye a kezdeti néhány óra után hirtelen visszaesik. A kutatók egyelőre még nem tudják biztosan, hogy a perovszkit miért veszít ilyen gyorsan a teljesítményéből, bár van némi előrelépés ezen a téren is. Ilyen például egy szénréteg beiktatása vagy a napelemek időjárással szembeni védelmének jobbá tétele. A kutatók nemrégiben mutattak be egy több, mint egy hónapig működő perovszkit alapú napelemet.

forrás: zoldtech.hu
További érdekes híreink, cikkeink

Panelprogram-Napelemgyártás Magyarországon

Napelemgyártás Magyarországon

Nullázd le a villanyszámlát: ez az igazi rezsicsökkentés

A napenergiából nyerhető a legtöbb energia

Szolártechnika a járművekben

A gépkocsikat lehűtve kedvezőbb a fogyasztás
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X