Napelem hatékonysági világcsúcs: 44,7 %

A napenergia rendszerekkel foglalkozó Fraunhofer Intézet kutatói 44,7 százalékos világrekordot értek el.

Sikerült a napsugárzást az eddigi legjobb teljesítménnyel elektromossággá alakítani egy négy egységből álló új megoldású napelem cellával.

Három éven keresztül tartott a kutatás, hogy egy olyan napelemet hozzanak létre, amely elérte a 44.7 százalékos hatékonyságot és ezzel megdöntötte a korábbi vilácsúcsot. Évek óta óriási hajsza van a tudósok között, hogy ki fogja elérni először az 50 százalékos hatékonysághoz legközelebb álló napelem cellát. Csupán 4 hónappal ezelőtt 2013 májusában az intézet tudósai képesek voltak egy olyan technológiát előállítani, amely 43.6 százalékos hatékonyságot eredményezett. 

Ezt a fajta napelem cellát alkalmazták a CPV technológiákban. „Az úgynevezett III-V többszörös kapcsolódású napelemek eredetileg az űrtechnológia számára készültek és ezeknél sikerült a legnagyobb hatékonysággal átalakítani a napsugárzást elektromossággá. A mostani megoldásban, amely ugyancsak egy többszörös kapcsolódású napelem cella, azonban több III-V napelem félvezető anyagaiból kiemeltek néhány elemet és egymás tetejére építették azokat. Az összetett napcellák több fényelnyelő réteggel rendelkeznek, azaz minden egyes cella a napsugárzás más és más hullámait képes elnyelni.

A legújabb napelem cella rendszert a Soitec segítségével hozták létre a Fraunhofer Intézetben. Ezen túl, a vállalat készített már napelemeket különböző szerkezetekhez Olaszországba, Franciaországba, Dél-Afrikába, Kaliforniába és további 14 országba.


forrás: www.greenfo.hu

További érdekes híreink, cikkeink

A napelemeké lehet a közeljövő

A nap lehet az energiatermelés legnagyobb forrása

Napelemes piaci felmérés

Egy év alatt 10-25 százalékos árcsökkenés a napelemes rendszerek piacán

Mikor lesz elég pénz a napelemekre ?

Ismét hatalmas volt az érdeklődés a napelemre
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X