Napelemes piaci felmérés

Egy év alatt 10-25 százalékos árcsökkenés a napelemes rendszerek piacán

zip_magazin_teszt-1
Újabb napelemes piaci tesztet készített lapunk, összesen 6 forgalmazótól mintaajánlatokat kérve egy átlagos családi ház villamosenergia-fogyasztásának megfelelő mennyiségű áram megtermelésére képes, 3 kWp teljesítményű napelemes rendszerre. Bár maguk a megkérdezettek is hangsúlyozták, hogy az ár nem minden, de azért nehéz szó nélkül elmenni mellette: az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest szolgáltatónként 10-25 százalékkal csökkentek a végső nettó rendszerárak.


Visszaigazolták a napelemes rendszereket forgalmazó cégektől kapott tájékoztató ajánlatok azoknak a gyakran megjelenő híradásoknak a valóságtartalmát, amelyek szerint a napelemes rendszerek ára további jelentős mértékben csökken az elmúlt egy évben. Bár a folyamatot az EU és Kína között folyó kereskedelmi háború (is) megakaszthatja, a napelemes rendszerek immár mind szélesebb fogyasztói kör számára kínálnak elérhető árú alternatívát a villamos-energia fogyasztás saját kiserőművel történő megtermelésére.

De lássuk, miről is van szó! Beszerzésünk tárgya tehát – a tavaly augusztusban ismertetett vizsgálatunkhoz hasonlóan – ismét egy olyan napelemes alapcsomag, amely a 3 kWp teljesítményű napelem mellett a magas tetőre való rögzítőszettet, engedélyes invertert, napelem- és invertercsatlakozó dobozokat, valamint 50 méter szolárkábelt is tartalmaz, a megfelelő számú szolárcsatlakozóval együtt, legalább 1×16 A áramerősség rendelkezésre állását feltételezve. Egy ekkora rendszer – kWp-enként átlagosan évi 1100 kWh villamos energia előállítását alapul véve, megfelelő tájolás mellett – biztonságosan képes évi 3300 kWh áram megtermelésére, ami megfelel vagy valamelyest meg is haladja egy átlagos négyszemélyes háztartás vagy azzal megegyező fogyasztású telephely, iroda villamosenergia-igényét, évi mintegy 150 ezer forint megtakarítást lehetővé téve.


A felmérés részeként a kivitelezési díjra is rákérdeztünk, a komplett telepítésre, tervezésre, engedélyeztetésre, az áramszolgáltatónál történő szolgáltatói ügyintézésre, a beüzemelésre ajánlatot kérve. Emellett fontosnak tartottuk, hogy a rendszerben árult napelemeket hol gyártják, milyen bevizsgálásokkal rendelkeznek, s a napelemek által megtermelt egyenáram váltóárammá átalakítására milyen invertereket alkalmaznak. Ugyancsak megkérdeztük, hogy a szolgáltatók ajánlatai a napelemekre, az inverterekre, valamint a szerelőkeretre milyen időtartamú termékgaranciát tartalmaznak, illetve az érintettek milyen teljesítmény- és kivitelezési garanciákat vállalnak, s ki milyen határidővel végzi el a kivitelezést.Talán a legtöbbeket érdeklő kérdésre a válasz: a hat forgalmazótól a 3 kWp teljesítményű rendszerre komplex csomagban idén – beleértve a tervezési, kivitelezés és az engedélyezés költségeit is – 1,29-1,813 millió forintos nettó rendszerárakat kaptunk, ami nagyjából 10-25 százalékkal alacsonyabb az előző évi áraknál. 2012-ben az ajánlatok nettó 1,4 és 2,354 millió forint között váltakoztak. A tisztánlátást kicsit nehezíti, hogy akkor ráadásul két válaszadótól is a 3 kWp helyett valamivel kisebb, 2,9 kWp teljesítményű rendszerre kaptunk ajánlatot.


Ami feltűnő: a prémium minőségre hajazó európai és japán napelemeket, illetve invertereket tartalmazó csomagok valamivel ezúttal is drágábbnak bizonyultak a világpiacon villámgyors karriert befutott – ma már távolról sem lenézett – kínai termékeket tartalmazó ajánlatoknál;  azonban  az árakban fellelhető különbségek jelentősen csökkentek az elmúl egy évben. A legolcsóbb és legdrágább ajánlat között tavaly mért 950 ezer forintos különbség 2013 nyarára alig 500 ezer forintra csökkent, amelyben egyszerre lehet szerep a napelem árak, valamint a tervezési-kivitelezési díjak együttes mérséklődésének. Ezzel együtt közeledett egymáshoz az ajánlatok műszaki tartalma is, legyen szó a garanciális feltételekről vagy éppen az egyes termékek minősítéséről.

forrás: ZIP magazin
 

További érdekes híreink, cikkeink

Mikor lesz elég pénz a napelemekre ?

Ismét hatalmas volt az érdeklődés a napelemre

Napelem készülhet a használt akkumulátorokból

A napelem gyártásnál felhasználnák az autók használt akkumulátorait

Ablakunk lesz a jövő napeleme

Ablakokba, mobiltelefonokba, e-könyv-olvasókba is beszerelhető a napelem rendszer
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X