Ablakunk lesz a jövő napeleme

Ablakokba, mobiltelefonokba, e-könyv-olvasókba is beszerelhető a napelem rendszer

A napelemek egyik gyakorlati problémája, hogy nem mindig könnyű számukra helyet találni. Ablakok és mobilkijelzők viszont mindenhol vannak, így ezt megoldhatná a Michigani Állami Egyetem kutatócsoportjának új találmánya, amely észrevétlenül gyűjtené a napenergiát.

20140821atlatszo-napelem-napenergia

A technológia nem a semmiből nőtt ki, korábban több hasonló fénykoncentrációs technológia látott napvilágot. Az első próbálkozások viszont csak színezett üvegeknél működtek, ez az első eset, hogy az organikus molekulákból álló műanyaglap teljesen átlátszónak tűnik. "Senki sem akar színes ablakok alatt dolgozni. Színes lesz tőle a környezet, olyan mintha egy diszkóban dolgoznánk." - magyarázza Richard Lunt, a projekt vezetője.
Ablakokon túl mobiltelefonokba, e-könyv-olvasókba is beszerelhető a rendszer, amely anélkül töltheti azokat, hogy bármiben is megváltozna a készülékek használata és kinézete. Lunt csoportja igyekszik tehát kibővíteni az átlátszóság fogalmát: úgy szeretné hasznosítani a napenergiát, hogy a felhasználó ebből semmit se vegyen észre. Nincs szükség arra, hogy kompromisszumokat kössön, így széleskörűen, de láthatatlanul terjedhetne el a technológia.

Az egyetem kutatói üveg helyett egy újfajta polimert, elektromos vezetőként pedig ezüst nanovezetéket és titánium-dioxid részecskéket használtak a napelem elkészítése során, amelynek egyedi tulajdonsága, hogy nem látható fényt, hanem (majdnem) infra tartományba eső fényt alakít át elektromos árammá; ennek köszönhetően a prototípus fényáteresztő képessége igen magas, 70 százalék. A megoldás további előnye, hogy az üveg helyett használt polimer (ami gyakorlatilag műanyagként viselkedik) könnyűvé és hajlékonnyá teszi a paneleket, ráadásul a gyártási költségek is alacsonyan tarthatók vele.

A kutatók reményei szerint idővel még a hordozható készülékek kijelzője elé is kerülhet a napelemből – egyelőre viszont a 70 százalékos fényáteresztő képesség nem tűnik elég jónak ahhoz, hogy a fényt valamennyire szintén blokkoló érintőpanel elé még egy újabb réteget vigyenek fel a gyártók, egy mobiltelefon akkumulátortöltöttségének szinten tartásához egy kijelzőnyi felület amúgy sem elegendő. Főleg, hogy jelenleg az átlátszó panel hatékonysága 4 százalék körüli, míg a hagyományos (üveg) napelemek közül a legjobbak 20 százalék körüli mutatóval rendelkeznek.

forrás: origo.hu, geeks.hu


További érdekes híreink, cikkeink

Napelem telepítési láz világszerte

Hiány várható a napelemek világpiacán

Néhány ötletes napelem alkalmazás

Napelem rendszer alkalmazások képekkel illusztrálva

Napelem autó világrekordja

Egy napelem rendszerű autó megdöntötte a kategória világcsúcsát
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X