Az európai modulgyártók lehetséges túlélése

A Fraunhofer ISE kifejlesztett egy konceptet, amelyben a multi-gigawatt méretű európai napelemgyártás lehetne a megoldás.

A Fraunhofer Intézmény freiburgi ISE osztálya és az európai kutató intézetekböl valamint vállalkozásokból álló konzorcium közösen dolgoznak egy multi-gigawatt nagyságú napelemeket elöállító gyáron. Az európai napelemeket gyártóknak nagyon nehéz a jelenlegi világpiaci körülmények közötti túlélés, magyarázza az intézmény. Ezért egy eddig teljesen szokatlan kezdeményezéssel próbálják a probléma megoldását megtalálni.
 
 A napelemes rendszerek 2020-as világpiaci nagyságát 100 gigawattra becsülik
„Ez a projekt az európai napelemes ipar versenyképességét kívánja visszaállítani. Ez azért is nagyon fontos, mert világszerte érezhető a kereslet növekedése”, olvasható a Fraunhofer internetes oldalán található információs dokumentjében.
„Előreláthatóan 45 gigawatt nagyságot fog elérni a a világ összkapacitása ebben az évben. A 2020-as előrejelzések pedig a 100 gigavattos határt is meg fogják dönteni.”
„Ez a csúcsprojekt a lokális előállításon túl meg fogja mutatni hatását és bebizonyítja azt is, hogy európai technológiákat is meg lehet a termelésben valósítani.”
Az ilyen formájú gyár természetesen nagyobb lenne, mint az eddigi napelemes gyártás. A konzorciumhoz tartoznak az ISE mellett még a francia Napelemes
Energiák Intézete (INES), a svájci Elektronika és Mikrotechnika Központ (CSEM) és több európai napelemeket gyártó is.

A francia miniszeterelnök, Hollande az Airbus mintájára javasolja az együttműködést
Ez nem egy új ötlet, már januárban is megemlítette François Hollande az európai kooperáció gondolatát ezen a téren. Hollande már a német szövetségi kancellárral, Angela Merkeller is tárgyalt az energia-kooperáció ügyében. A két ország felelős kabinettje 2014. 02.19.-én találkozott egymással, ahol a megújuló energiákkal, a Smart Griddel, az energiahatékonysággal és a tározókkal kapcsolatos témákban tárgyaltak.
 
forrás: Fraunhofer ISE | fotó: Francia Elnökségi Iroda 
További érdekes híreink, cikkeink

Stratégiai partneri megállapodást kötött az NGM és az energia platform a megújuló energia részarányának növelésére

A gazdaságnak nem közömbös, hogy milyen forrásból származó energiát használ, a tárca célja, hogy a megújuló energia nagyobb szerephez jusson.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X