Napelem telepítési láz világszerte

Hiány várható a napelemek világpiacán

Világszerte olyan mértékben megugrott a napelemek iránti kereslet, hogy egyes helyeken már hiány várható e rendszerekből. A hazai kereskedők még ki tudják elégíteni az igényeket, de itt is hatalmas az érdeklődés.

napelem 2napelem 3napelem 5
                                       napelem 4napelem 1
Hiány várható a napelemek világpiacán, mert a két évig tartó lanyha érdeklődés után rendkívüli módon felerősödött kereslet miatt, derül ki a Bloomberg összeállításából. A vásárlási kedvet az előző évek túlkínálat miatt leesett árak élénkítették. A polcokon maradt árukészlet miatt sok gyártó tönkrement, a túlélők pedig a korábbiaknál kevesebb pénzt költöttek új beruházásokra. Előrejelzések szerint az idén 29 százalékkal nagyobb együttes napelem-kapacitást telepítenek világszerte a háztetőkre és a szolár-parkokban. Az ehhez felvásárolt készletek és a visszaesett gyártás miatt nem kizárt, hogy küszöbön a 2006-os utáni első, jelentős napelem-hiány.
Magyarországon is erőteljes a növekedés. Míg néhány éve elsősorban a napkollektorok voltak keresettek, ma már a napelemek a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetségtól (MNNSZ) kapott tájékoztatás szerint. A piacot élénkítette, a lakosság is igényelhetett támogatást. (Jelenleg csak a vállalatok és az intézmények.) Az elmúlt években Magyarországon is jelentősen estek az árak. Egy szolár-rendszer a 10 évvel ezelőttinek most körülbelül az ötödébe kerül, ezen belül az árak a közelmúlt években is megfeleződtek. A beruházás nagyjából 10 év alatt térül meg. Hiány nincs semmiből. A keresletet főként külföldi (kínai és más ázsiai) szállítók elégítik ki, erős versenyt támasztva a kis számú hazai gyártónak.
A növekedés látványos: míg három éve Magyarországon összesen 3,3 megawattnyi szolár-kapacitást csatlakoztattak a villamos-energia hálózatra, két éve ennek a háromszorosát, 13,3 megawattot, tavaly pedig, újabb triplázás után már 36 megawattot. A vizsgált három évben 629, majd 1882, végül 4855 háztartási méretű kiserőmű adta a hazai napelemes áramtermelés 13 százalékát, a többit az ennél nagyobb kiserőművek. Az MNNSZ várakozásai szerint az idei bővülés is hasonlóan erőteljes lesz, igaz, Bulgáriában például már 1,2 gigawattnál tartanak.
A hazai felfutás a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból is kiderül. Eszerint tavaly 22,95 gigawattóra olyan áramot termeltek a szolár-rendszerek, amelyeket a kötelező átvételi rendszeren értékesítettek. Egy évvel korábban csak 7,84, két évvel korábban pedig csak 1,97 gigawattórát. A hivatal 2012-ben egy, háztartásinál nagyobb naperőművet tartott nyilván, tavaly már kilencet. Értékelése szerint a napenergia-alapú áramtermelés megháromszorozódása mögött főként a háztartási méretű kiserőművek gyors elterjedése áll, ebben szerepe volt a technológia gyorsan csökkenő költségeinek és a beruházási támogatásoknak.
A teljes hazai megújuló alapú áramtermelésen belül a napenergia hasznosítása összességében így is csak jelzésértékű. A prímet a biomassza-tüzelés viszi, mögötte a szélenergia-termelés, a hulladék-alapú energiatermelés és a vízenergia hasznosítása áll.


Telepítési láz világszerte. A világ éves napelem-gyártó kapacitása 40 gigawatt a New Energy Finance becslése szerint, e számba beleértendő a régebbi, gazdaságosan már nem gyártható modellek kapacitása is. Az idén 53 megawattnyi, 2015-ben 61 gigawattnyi új telepítés várható. 2005 és 2010 között a kínai gyártók 5 milliárd dollár értékű szolár-rendszert adtak el, ezzel átvették a piac ellenőrzését amerikai, németországi és japán riválisaiktól. Jórészt éppen a kínai kapacitás-bővítések okozták az elmúlt évek globális túlkínálatát. Míg 2010-ben egy wattnyi napelem ára 2,01 dollár volt, jelenleg 76 cent.


forrás: www.vg.hu

További érdekes híreink, cikkeink

Néhány ötletes napelem alkalmazás

Napelem rendszer alkalmazások képekkel illusztrálva

Napelem autó világrekordja

Egy napelem rendszerű autó megdöntötte a kategória világcsúcsát

Amerikában tömegével választják a napenergiát

Amerikában folyamatosan nő a kereslet a napenergia iránt, a háztartások tömegével szerelik fel a napelemeket
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X