Családi házad van ? Napelem a házra !

Egy családi ház éves villamos energia igényét kielégítő napelem rendszer 6-8 év alatt behozza az árát, Magyarországon is egyre terjednek a napelemek. A jó híreket beárnyékolja, hogy kis országunkban a további fejlődésnek rengeteg súlyos gátja van.


2013-ban a világon 1248 gigawattóra áramot termeltek a naperőművek, ezen belül Európában csak az újonnan belépett naperőművek 38,4 GWh-t, míg Magyarországon a termelés a becslések szerint 20 százalékkal nőtt és 9,5 GWh-t tett ki. A jó híreket beárnyékolja, hogy kis országunkban a további fejlődésnek rengeteg súlyos gátja van.

Hazánkban jelenleg kritikán aluli a háztartási méretű kiserőművek engedélyezési rendszere. A szabályozáson is sokat kellene változtatni, egyszerűsíteni. Az állami támogatások hiánya pedig egyelőre nagyon sok család számára elérhetetlenné teszi a napelemes beruházást. De valójában egy ismeretlen érdekeket képviselő lobbitevékenység szabja a legnagyobb gátat az "ingyenenergia" terjedésének. A tapasztalatok szerint egy családi ház éves villamos energia igényét kielégítő napelemes rendszer 6-8 év alatt behozza az árát. Felmerül a kérdés, vajon melyik a jobb befektetés egy magyar háztartásnak: a napenergia hasznosítása vagy egy bankbetét?


Családi házak esetében az engedélyeztetés nagyon hosszú időt vesz igénybe, a megrendeléstől számítva 1-1,5 hónappal kell kalkulálni. A szerelési munkák mindössze néhány napot igényelnek. A rendszer telepítése egy nap alatt is elkészülhet, komolyabb átalakításra nélkül. A szakemberek  előzetesen felmérik a tető tájolását. A tapasztalatok szerint szinte mindenhol találni akkora felületet (családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter, ami mintegy 15 napelem-táblából áll), amely tökéletesen biztosítja a napelemek számára az optimális működést. Családi házak esetében a slágernak számító 3,6 kW-os rendszerrel számolva - egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét tudja fedezni - az anyagköltség munkadíjjal és engedélyeztetéssel 1,5-2 millió forint között van.

13-halozatos_napelem_mukodese.jpgA napelemeknél rendkívül sokat számít a minőség. A sorba kötött tábláknál ugyanis elég, ha csak az egyik rossz, így az egész rendszer használhatatlan lesz. Ha egy panelt rosszul gyártanak, akkor az 5 év múlva jelent majd problémát. Ebből egyértelműen következik, hogy a némileg drágább napelemeknél a gyár hírnevét kell megfizetnünk. Egy megbízható gyártó terméke ugyanis 5 év múlva is működni fog, és ha mégse így lenne, könnyedén érvényesíthetjük garanciális igényünket, míg egy olcsó napelemeket gyártó vállalkozás esetleges csődje tönkre teheti befektetésünket. Egy rendszerben ugyanis csak egyféle típusú napelemeket lehet egyszerre működtetni. A napelemek élettartama igen hosszú (50-100 év) - a tapasztalatok szerint 10 évente nagyjából 4 százalékot romlik a teljesítményük. Karbantartási költséggel alig kell számolni, az esetleges hibákat a gyártó állja. Az inverterek élettartama rövidebb, s nagyban függ attól, hogy hova telepítik. A tapasztalatok szerint beltéri telepítésnél akár 30 év, míg kültéri telepítés esetén jó, ha 15 évet kibírnak. Ebből adódóan viszont számolni kell karbantartási költségekkel is..                             

forrás: www.jovobe.eu/hirek/energetikaTovábbi érdekes híreink, cikkeink

Napelem az úttesten

Napelemekkel kellene felváltani a jelenlegi aszfaltot az utakon

A németeknek elege van az atomenergiából!

Egy idei felmérés szerint a német lakosság 90 százaléka támogatja az atomenergia kivezetését 2022-ig, ugyanakkor a lakosság fele korábbi időpontra tenné a nukleáris energiatermelés megszüntetését

Saját áramfejlesztőket telepítenek

Saját áramfejlesztőket telepítenek, mert az állami támogatás miatt ez megéri nekik.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X