A sivatagokat napelemekkel látják el

A chilei kormány energiapolitikája követi a nemzetközi trendeket
A chilei kormány energiapolitikája követi a nemzetközi trendeket, ugyanis a dél-amerikai ország egyre többet költ a megújulóenergetika iparára. Az ország egyes részein extrém időjárási körülmények uralkodnak, ahol a napsütéses órák száma igen magas, a csapadék pedig elenyésző; ezért ezek a területek igazán alkalmasak a fotovoltaikus rendszerek működtetésére. A kormány 12 millió dolláros napelemes projektjével Chile csökkentheti a károsanyag-kibocsátását és ráléphet a fenntartható energiatermelés útjára.
 
A chilei kormány 12 millió dollárt költ fotovoltaikus rendszerek létesítésére. A napelemes energiatermelő egységek az Atacama kavics- és homoksivatagban kapnak helyet. Ez a térség ritkán lakott terület, az éghajlat pedig korábban nem tette lehetővé a terület hatékony kihasználását. A technológia fejlődése azonban megnyitja a kapukat az energiatermelés előtt. Ezáltal a fotovoltaikus rendszerek létesítése nem csupán lehetséges, de mára már indokolt a sivatagos vidékeken.
 
A napsütéses órák számát tovább növeli, hogy kevés a felhő és a csapadék az Atacamában. Az átlagos csapadékmennyiség 3-5 mm/év. A sivatag egyes részein voltak olyan időszakok, amikor 40 évig nem esett eső. A 15 millió éves Atacama-sivatag ötvenszer szárazabb, mint a híres kaliforniai Halál-völgy, ezért kifejezetten alkalmas helyszínt biztosít a napelemes rendszerek építésére.
 
 
Az olyan területeken, mint, Dél-Amerika egyes részei, az Arab-félsziget, Észak-Afrika, vagy a Perzsa-öböl, a napenergia-előállításra rendkívül kedvező feltételek adottak. Ezek a sivatagos területek korábban demográfiai és földrajzi okokból kihasználatlan térségek voltak, a technológia fejlődése és a megújulóenergetika térnyerése azonban lehetővé teszi, hogy a fotovoltaikus rendszerek elektromos energiát állítsanak elő.
 
Ezeken a területeken 2000-2500 kilowattóra is kinyerhető négyzetméterenként éves szinten, ami azért is magas szám, mert Európában ez az érték 1000-1500 körül van.

További érdekes híreink, cikkeink

Befektetésnek sem rossz a közösségi erőmű

Elkészült az első önkormányzati lakóépületre telepített közösségi naperőmű az osztrák fővárosban

Ebből megérti, miért tarol a napelem

bizonyíték arra, hogy a mi kormányunk járt tévúton évekig

A Nissan mutatott egy grafikont a jövőről

Az Egyesült Királyság a japánok példáját követheti
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X