Jelentősen nőhet a hazai napelemparkok száma

több mint 500 milliárd forint értékben írnak ki megújuló energiákkal kapcsolatos fejlesztéseket
Év végéig várhatóan több mint 500 milliárd forint értékben írnak ki megújuló energiákkal kapcsolatos fejlesztéseket is támogató konstrukciókat. A különböző programokon állami, önkormányzati, vállalkozói zöld fejlesztésekhez lehet támogatásokat nyerni – mondta Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár.

    A kora ősszel megjelenő pályázati csomag összértéke nagyságrendileg 200 milliárd forint, amelynek részei lesznek olyan épületenergetikai pályázatok, amelyeknek van naperőműves vonatkozása, de lesznek tisztán napelemes tenderek is; a program emellett a geotermikus energia hasznosítását is támogatja.
    Az önkormányzatok számára a Terület- és településfejlesztési operatív program keretein belül rendelkezésre állnak ugyanilyen pályázati lehetőségek csaknem 100 milliárd forint értékben (ezeket tavasszal már kiírták).
    Szintén ősszel indulnak napelemes támogatási lehetőségeket is tartalmazó pályázatok gazdasági társaságoknak, és a lakosság is igényelhet visszatérítendő forrást, együttesen több mint 200 milliárd forintos keretösszeggel. A vállalkozások akkor pályázhatnak ilyen támogatásra, ha a villamos áramot nem töltik fel a központi rendszerre és nem értékesítik, hanem maguk hasznosítják.

Többek között önkormányzatokkal együttműködve, 40-45 százalékos támogatási intenzitással körülbelül száz, 0,5 megawattos napelempark létrehozását tervezik az ország egész területén. Ezek a naperőművek részben kormányzati épületeken elhelyezve, a központi rendszerre termelnek majd.

Az államtitkár hangsúlyozta, a megújuló energia részarányának növelése fontos kritérium az Európai Unióban. „Magyarország többet (14,65 százalék) vállalt, mint amit az unió előírt nekünk (13 százalék). Már 2014 végén 9 százalék fölött voltunk, és azóta csak javult a helyzet.”


Forrás: enhat.mekh.huTovábbi érdekes híreink, cikkeink

Kelet-Ázsia energiaipara gyökeres fordulatot vett az ezredforduló óta

Dél-Korea nagymértékű befektetéssekkel szeretné folytatni a megújulóenergetikai iparának felzárkóztatásá

Felszállt Zuckerberg napelemes drónja

Kétévi fejlesztés után Mark Zuckerberg Aquila nevű drónja végre felszállt

Kalifornia idő előtt behúzta

Még 2007-ben volt egy nagyra törőnek tűnő vállalása a napsütötte amerikai állam közműcégének, amit sokáig talán ők maguk sem hittek, hogy teljesíteni tudnak. Aztán mégis.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X