Napelem az úttesten

Napelemekkel kellene felváltani a jelenlegi aszfaltot az utakon


Az elmúlt években számos környezetvédelmi díjat nyert a Solar Roadways nevű projekt. Az új találmány egy amerikai házaspár ötletén alapult, mely alapján olyan napelemeket fejlesztettek ki, melyek rendkívül ellenállóak és a legnehezebb járműveket is elbírják.
Az ötletet számos napelemmel foglalkozó fejlesztő csoport lovagolta meg, akik szerint nagy teherbírású napelemekkel kellene felváltania a jelenlegi aszfaltot az utakon, így azok szinte folyamatosan termelhetnének elektromos áramot.

A lenti kép hűen szemlélteti a különleges napelemek ellenállóságát, melyek a legnagyobb kamionokat is elbírják, hiszen mintegy 113 tonna a terhelhetőségük. Az elemek mindegyikébe LED-eket, apró lámpákat és processzort is építettek, ennek köszönhetően az utak felfestései, a zebrák, forgalmi sávok könnyedén, akár gombnyomásra is bármikor megváltoztathatók.

 
Az új megoldás lehetőségek egész sorát nyitja meg az utakon. A napelemes úttest áramot termel, helyettesítheti a villanyvezetékeket, sőt a beépített lámpáknak köszönhetően akár reklámokat is meg lehet jeleníteni a járdákon vagy a parkolókban. A kalkulációk szerint egy kb. 20 négyzetméteres parkoló közel 5200 W áramot tud termelni optimális körülmények között, ami természetesen a napfény mennyiségétől is függ.
 
Az ötletgazdák már népszerű nemzetközi közösségi oldalak támogatását kérték a különleges sorozatgyártásának beindításához.

A gyártáshoz elsősorban újrahasznosított anyagot használnak.

Hamarosan további részleteket is megtudhatunk az elemek gyártásáról és összeszerelésről...


forrás: www.nyomkovetes-blog.hu

További érdekes híreink, cikkeink

A németeknek elege van az atomenergiából!

Egy idei felmérés szerint a német lakosság 90 százaléka támogatja az atomenergia kivezetését 2022-ig, ugyanakkor a lakosság fele korábbi időpontra tenné a nukleáris energiatermelés megszüntetését

Saját áramfejlesztőket telepítenek

Saját áramfejlesztőket telepítenek, mert az állami támogatás miatt ez megéri nekik.

Három kereskedő miatt drágább az áram

Furcsa eredményt hozott az MVM Partner március 5-i aukciója:
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X