Kalifornia idő előtt behúzta

Még 2007-ben volt egy nagyra törőnek tűnő vállalása a napsütötte amerikai állam közműcégének, amit sokáig talán ők maguk sem hittek, hogy teljesíteni tudnak. Aztán mégis.
Még 2007-ben volt egy nagyra törőnek tűnő vállalása a napsütötte amerikai állam közműcégének, amit sokáig talán ők maguk sem hittek, hogy teljesíteni tudnak. Aztán mégis.

 
 

Kevesen emlékeztek már rá, de a Solar Love emlékzetetett rá: Kalifornia 2007 januárjában hivatalosan azt a vállalalást tette, hogy 2016 végére az államba telepítenek 1750 megawatt napenergia-kapacitást. Az állami közművek (California Public Utilities Commission – CPUC) által indított California Solar Initiative (vagyis: kaliforniai napelem-kezdeményezés) nevű projekt sokáig ideának, álomszerű célnak tűnt. Az utóbbi évek árcsökkenési spirálja és a napenergia-technológia berobbanása a világgazdaságba azonban mára kipipálta a 9 évvel ezelőtti vállalást.

Sőt. Az év végére a CPUC szerint az államban nem csak azt a 2007-ben tett vállalást tudják teljesíteni – melyet hivatalosan júniusban abszolvált: egészen pontosan 1753,6 MW rendszerbe építésével –, hanem további, mintegy 140 megawattot rá is tesznek minderre. A közművek által indított program vezetői szerint a vállalás sikere mellett az is fontos, hogy 2015-től kezdve már nagyrészt beruházásösztönző támogatások nélkül indulnak efféle beruházások, és így az is teljesült, hogy a napenergiának önfenntartó piacot is sikerült létrehozni.

A CPUC érdekes viszonyítási pontokat is közölt a projekt elmúlt éveiből – például azt, hogy 2008 utolsó negyedéve és 2014 utolsó negyedéve közötti időszakban a lakossági rendszerek átlagos telepítési költsége 53 százalékkal csökkent, az ipari rendszereké pedig 62 százalékkal.
A legtöbben a “single”, egyedül álló családi házakra szabott megfizethető napenergiaprojekt (Single Family Affordable Solar Homes – SASH) kapcsán kerültek a programba, összesen 5681 befejezett telepítésről szólnak a hivatalos adatok (beépített kapacitás: 17,2 MW), de további 317 SASH projekt fut jelenelg is, melynek teljes kapacitása több mint egy megawatt.

A “multi” családi házas programból (Multi-family Affordable Solar Housing – MASH; nálunk ezt mondanák tárasaházasnak) 372 jutott el a befejezésig, a beépített kapacitás így  24,67 MW. De további, összesen 214 MASH projekt zajlik jelenleg, melyekkel a teljes kapacitás 38,6 megawattra nőhet.További érdekes híreink, cikkeink

Kairóba tart a Solar Impulse napelemes repülőgép

A Solar Impulse napelemes repülőgép kelet-európai idő szerint ma reggel 06:20-kor szállt fel

10 paksi atomerőmű teljesítménye napenergiából

A grafikán Németország tegnapi napenergia termelésének változásai láthatók

Megszólalt a globális vészcsengő

Kutatók komoly vészhelyzetre figyelmeztetnek
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X