Napfényből nyert üzemanyag

Texasi kutatók felfedezték, hogy lehet fény, hőmérséklet és nyomás segítségével a szén-dioxidot üzemanyagokhoz szükséges szerves vegyületté alakítani.

  


Texasi kutatók felfedezték, hogy lehet fény, hőmérséklet és nyomás segítségével a szén-dioxidot üzemanyagokhoz szükséges szerves vegyületté alakítani.

A tudomány rég dédelgetett álma, hogy a légkörben lévő felesleges szén-dioxidot hasznosan fel lehessen használni. Néhány amerikai kutató nemrégiben egy új ötlettel rukkolt elő: egylépcsős eljárás keretében a szén-dioxidot és a vizet folyékony szénhidrogénné alakítanák – ezeknek a szerves vegyületeknek egy része rögtön üzemanyagként is használható lenne. Ehhez mindössze egy fénynyaláb, valamint magas hőmérséklet és nagy nyomás szükséges. A fenntartható tüzelőanyag előállítására a texasi Arlington Egyetem (UTA) kémikusokból és mérnökökből álló csapata dolgozott ki egy egyszerű módszert.

Felfedezték, hogy 160°C szükséges magas minőségű szénszármazékok előállításához. A legjobb eredményt hozó kísérletben a végtermék 13%-a C5 vagy magasabb szénszámú szerves vegyület volt. Közülük néhánnyal – mint például az oktánnal – már közvetlenül helyettesíthetők a ma létező szénhidrogén alapú üzemanyagok.

Az eljárás során egy speciális reaktoron juttatják keresztül a szén-dioxidot. A csőszerű szerkezet 180 és 200 °C között, magas nyomáson működik. A szén-dioxid 40 cm3/perc áramlási sebességgel halad át a 2,5 cm hosszú csövön, amiben a hőmérsékletet szabályzó melegítő rúd, valamint a katalizátorágy található. Katalizátorként egy fehér port használnak, amelynek az alapja titán-oxid és 5% kobalt.


A vízgőz egy csatlakozó részből kerül a reaktorba, ahol a beáramló szén-dioxiddal keveredik. A vizet korábban nitrogénnel keverték, hogy eltávolítsák belőle az oxigént, majd 100°C fölé melegítettek. A reaktor köré négy UV-lámpát helyeztek, amelyek összesen 1000W teljesítményűek. A katalizátort ért sugárzás és melegítés elindítja a kémiai reakciót – a szén-dioxid és a víz szénhidrogénre és oxigénre válik szét. A folyamatot a tudósok különböző nyomás alatt öt-nyolc órán keresztül végezték.

Frederick McDonnell – a kutatócsoport egyik tagja és egyben a kémiai és biokémiai tanszék oktatója – elmondta, hogy legközelebb egy fotókatalizátort akarnak kifejleszteni, ami jobban illeszkedne a napsugárzás spektrumához. A titán-oxid-por ugyanis nem reagál a teljes látható fénytartományra. A javított katalizátor segítségével a tudósok a jövőben parabolatükrökkel fognák be a napfényt, és irányítanák a katalizátorágy felé. Ezzel végeredményben közelebb kerülnének a célhoz: egy szolárisan előállított folyékony tüzelőanyag kifejlesztéséhez.

Forrás: mernokbazis.huTovábbi érdekes híreink, cikkeink

Napenergia lát el árammal egy afrikai repteret

Afrika első napelemmel működő repülőtere

Jól fogynak az elektromos autók Kínában

Lehet végre észbe kaptak az ázsiai országban

15 évünk van, hogy megmentsük a bolygót

A világnak sürgős energiacsodára van szüksége
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X