A dupla rétegű napelemek

Ami igaz a dupla pengéjű borotvára, az igaz a napelemre isKét lépésben sokkal hatásosabbak. A felmérések azt igazolták ugyanis, hogy az egymásra helyezett cellák, amelyek közül a felső félátlátszó, sokkal hatékonyabban működnek. Hiszen ilyenkor a felső nagyobb mennyiségben tudja a fotonokat elektromossággá alakítani, amit az alsó optimálisan közvetít és konvertál.


A gyártás problémája

Mindezidáig csak egy igen drága kristály felhasználásával tudtak létrehozni ilyen tandem cellákat, ami azonban megakadályozta, hogy nagyobb termelésbe kezdjenek. Azonban a Material Science and Technology kutatói csoportjának más módon is sikerült megalkotnia ezt az újdonságot. Ez pedig a jövőben lehetővé teheti, hogy magasabb minőségű napelemek gyártására is sor kerülhessen.

Miért hasznosak a tandem cellák?

A nagyon jó, egy rétegű polikristályos napelem a fényenergiának kb. a 25 százalékát képes elektromossággá alakítani. A tandem kialakítású cellák ezt a számot harminc fölé is emelhetik – erről tanúskodnak az eddig elvégzett felmérések.

A kutatócsoport vezetője, Stephen Bucheler felhívta a figyelmet az eredmények nagyszerűségére.

„Ahhoz, hogy a fényenergiából elektromosságot állítsunk elő, egy komplett berendezésre van szükség. Az ehhez szükséges összegnek csak a fele maga a napelem cella. A fennmaradó költségek több különböző dologból adódnak össze, például a szükséges kábelek és az inverter díjából. De még ez a mellékes összeg is csökkenhet az új felfedezésnek köszönhetően, hiszen egy jóval kisebb rendszer telepítése is elegendő lesz. Mindez pedig azt jelenti, hogy a kedvező napelemek az egyik leghatékonyabb eszközei lesznek a megújuló energiaforrás kiaknázásának.”forrás:mnszTovábbi érdekes híreink, cikkeink

Egyre több zöld munkahelyet teremt a Tesla

A Tesla Motors elektromos meghajtású autókat gyártó amerikai vállalat

Az első tényleg használható napelemes telefontöltő

Már jó ideje kaphatók napelemes töltőkészülékek, de egyik sem bizonyult megfelelőnek.

Az észak-karolinai Woodland moratóriumot vezetett be napelem parkok létesítésére

A témában tartott közmeghallgatáson az is elhangzott, hogy a napelemek elszívják a napot a növények elől.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X