A németeknek elege van az atomenergiából!

Egy idei felmérés szerint a német lakosság 90 százaléka támogatja az atomenergia kivezetését 2022-ig, ugyanakkor a lakosság fele korábbi időpontra tenné a nukleáris energiatermelés megszüntetését

Egy idei felmérés szerint a német lakosság 90 százaléka támogatja az atomenergia kivezetését 2022-ig, ugyanakkor a lakosság fele korábbi időpontra tenné a nukleáris energiatermelés megszüntetését - mondta Felix Matthes, az Öko-Institut kutatási igazgatója az Energiaklub és a Heinrich Böll Alapítvány közös rendezvényén csütörtökön, Budapesten.

Az ezredfordulón megszületett döntés óta évi mintegy 15 milliárd eurót invesztáltak az átállásba Németországban, de ez az összeg hamarosan 25-30 milliárd euró éves beruházásra emelkedik - ismertette a költségeket a kutatási igazgató, hozzátéve, hogy az előbbi összegek egy részére a hagyományos erőművek felújítása miatt amúgy is szükség lenne.
 
Felix Matthes kiemelte, hogy az atomenergia kivezetéséről a döntés nem villámcsapásszerűen született 2011-ben, hanem a kormány már 2000-ben döntött erről, és 2002 első napjától hatályos az atomenergia-termelés megszüntetését előíró jogszabály.
Németország villamosenergiájának a negyede jelenleg is megújuló energiaforrásokból származik, és az ország évente legalább 10 milliárd eurót takarít meg a hagyományos energiahordozók importjának csökkenése miatt. A megújuló ipar 40 milliárd eurós forgalmat bonyolít le évente, és 2012-ben 377 ezer embert foglalkoztatott.
 
Nemcsak Németországban, hanem a legtöbb európai országban 70 százalékkal nőtt a hagyományos energiahordozók ára az elmúlt tíz évben, míg a megújuló energiaköltségek jelentősen csökkentek ebben az időszakban.
 
A szárazföldi szélenergia 20 százalékkal, a napelem pedig 90 százalékkal olcsóbb, mint egy évtizeddel ezelőtt. Példaként említette Felix Matthes, hogy ma már 40 eurócent beruházással lehet létrehozni 1 kilowattnyi villanyáram-termelő kapacitást, napelemmel.
 
Cáfolta azt a tévhitet, hogy Németország más államokban termelt importtal helyettesíti a kieső atomerőművi termelést, miután az áramexport jelentős. Az orosz gáztól való függés sem növekszik, mivel az mindössze a lakosság fűtését érinti.
 
A magyar energiapolitikai elképzelések hosszú távú klímapolitikai és gazdaságpolitikai hatásai jelenlegi tudásunk alapján inkább negatívak. Az Energiaklub egyik fontos küldetésének tekinti, hogy a némethez hasonló társadalmi párbeszéd és szakmai diskurzus induljon Magyarországon is, mivel ennek hiányában kevés esély van arra, hogy a politika komolyan vegye ezt a stratégiai szektort - fejtette ki Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója a rendezvényen.

forrás: greenfo.hu
További érdekes híreink, cikkeink

Saját áramfejlesztőket telepítenek

Saját áramfejlesztőket telepítenek, mert az állami támogatás miatt ez megéri nekik.

Három kereskedő miatt drágább az áram

Furcsa eredményt hozott az MVM Partner március 5-i aukciója:

Az európai modulgyártók lehetséges túlélése

A Fraunhofer ISE kifejlesztett egy konceptet, amelyben a multi-gigawatt méretű európai napelemgyártás lehetne a megoldás.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X