Napelemes rendszerek Budaörsön

Budaörs Város Önkormányzata hosszú távú tervei között szerepel a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú hasznosítása az általa fenntartott intézményekben. A városban már több helyen sikeresen ki is építették ezeket a rendszereket, ezzel is csökkentve a fenntartási költségeket.


A projekt során a Budaörs Város Önkormányzatának fenntartásában működő Kamaraerdei Óvoda épületén napelemek kerülnek felszerelésre, és ezáltal megvalósul az intézmény napenergia alapú villamos energia termelése.

A projekt közvetlen célja, hogy az óvoda 17,3 ezer kWh-os éves villamos energia fogyasztásának mintegy 96%-át, 16,4 ezer kWh-ot a megújuló energia alapú villamosenergia termelésből fedezzen az intézmény, és csak a fennmaradó 0,9 ezer kWh beszerzése valósuljon meg “hagyományos” forrásokból, ezáltal jelentős költségmegtakarítást érve el.

A projekt hosszú távú célja a fosszilis energiaforrások használatának csökkentése, a megújuló energiaforrások felhasználási mértékének növelése, a környezeti terhelés csökkentése, a környezeti szempontok érvényesítése, valamint a környezeti tudat formálása.

A környezeti tudat formálása kiemelt szerepet kap, hisz a fejlesztés révén az óvoda dolgozói, az oda járó gyermekek és rajtuk keresztül a szülők megismerkedhetnek a megújuló energiaforrásokkal, azon belül is a napenergiával, ennek előnyeivel, ezáltal természetessé válik számukra a megújuló energiaforrások minél intenzívebb felhasználása.

A fejlesztés által több mint 0,7 millió, éves energiaköltséget takarít meg az Önkormányzat, 164 GJ/év mennyiségű fosszilis energiahordozó szabadul fel, melyet ugyanekkora mennyiségű megújuló energiahordozó (napenergia) vált fel.

A fejlesztés által évente 15 t-val csökken a CO2 kibocsátás, a rendszer teljes élettartama alatt pedig közel 700 t-val csökken a CO2 kibocsátás.

A projekt teljes elszámolható költsége 35 907 500 Ft, az igényelt támogatás mértéke 60%, azaz 21 544 500 Ft. Az önerőt (14 363 000 Ft) az Önkormányzat biztosítja, minekutána a testületi ülésen elfogadták a projektre vonatkozó előterjesztést.
Hálózatra kapcsolt fotovoltaikus rendszer megvalósítása a budaörsi Kamaraerdei Óvoda épületén.

Forrás: budaorsiinfo.huTovábbi érdekes híreink, cikkeink

Napelemes hajóval „repülhetünk” a Balatonon?

Rangos holland és monacói versenyen indul majd a BME-hallgatók csapata

Föld alatt tárolt nap-, víz- és szélenergia helyettesítheti a tüzelőanyagokat

A Stanford és a Berkeley kutatói megoldást találtak a nap-, víz- és a szélenergia hatékony tárolására.

Ez tényleg megmentheti az emberiséget!

Korunk legnagyobb problémája az iszonyatos energiaéhség
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X