Napelemes hajóval „repülhetünk” a Balatonon?

Rangos holland és monacói versenyen indul majd a BME-hallgatók csapata
Rangos holland és monacói versenyen indul majd a BME-hallgatók csapata, ahol nyolc napig kell egyetlen töltés nélkül teljesíteniük a kiszabott feladatokat hétméteres kis hajójukkal. A hajótest szárnyak segítségével emelkedik a vízfelszín fölé, és a megszokott hobbihajók sebességének 2-4-szeresével halad majd.

A kizárólag egyetemistákból álló csapat marketingért felelős tagja, Kun Levente Alex a BME-n, az Antall József Tudásközpont Kreatív Magyar Elme elnevezésű rendezvényén mutatta be a fejlesztést szerdán.
Csak úgy repül a víz felett

A huszonöt fős BME-s csapat járműve egyébként egy 2,2 méter széles, 7 méter hosszú, és a tervek szerint mindössze 100-120 kilogramm súlyú, 40 kilométer/óra végsebességű hajó lesz. Mint Kun elmesélte, a hajó kialakítása úgymond hidrofoil, azaz szárnyashajó;

    a formatervezett szárnyak már 14 kilométer/órás sebességnél kiemelik a hajótestet a vízből, így az gyakorlatilag 30-40 centivel a felszín fölött „repül”.

A hajó kormányozhatóságáról speciális stabilizátor gondoskodik, az energiát tizenkét négyzetméternyi napelem biztosítja, amely az akkumulátorokat tölti, és ezen keresztül kapja a hajócsavar az energiát.

Kun elhozta a hajó makettjét és egy hajócsavart is, amelyet 3 dimenziós szkennerrel digitalizáltak, és folyamatosan próbálják a saját igényeikre formálni. Erre azért van szükség, mert ezeknek az alkatrészeknek a formai kialakítása szinte ipari titoknak minősül, így a BME-seknek maguknak kell tesztelésekkel kikísérletezni, hogy milyen hajócsavarforma lesz ideális a saját járművükhöz.
forrás: mnoTovábbi érdekes híreink, cikkeink

Föld alatt tárolt nap-, víz- és szélenergia helyettesítheti a tüzelőanyagokat

A Stanford és a Berkeley kutatói megoldást találtak a nap-, víz- és a szélenergia hatékony tárolására.

Ez tényleg megmentheti az emberiséget!

Korunk legnagyobb problémája az iszonyatos energiaéhség

Tévhit, hogy a napelemeknek csak nyáron van értelmük

Elterjedt tévhit, hogy a napelemeknek csak nyáron van értelmük
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X