Átlátszó napelemekre cserélhetjük az ablakainkat

Ilyenekkel egészíthetjük vagy cserélhetjük ki ablakainkat

Teljesen átlátszó napelempanelt készítettek Amerikában, mellyel akár a hatalmas épületek ablakai is helyettesíthetők vagy kiegészíthetők lehetnek. Egyelőre fejlesztés alatt van, de ha sikerül javítani hatékonyságán, rengeteg területen hozhatna forradalminak nevezhető változást. Az áttörés nemcsak az építészet területén, de a mobilelektronikában – e-könyv-olvasó, okostelefon – és az autópiacon is igen jelentős előrelépés lenne. A korábbi hasonló próbálkozások nem jártak sikerrel.

Az egyetemi csapat fejlesztésénél hangsúlyos szerepet kapott az átlátszósági faktor. A mérnökök olyan fényáteresztő, a napfényt összetömörítő elemet hoztak létre, amelyet akár ablakra vagy bármilyen áttetsző felületre fel lehet helyezni. A tömörítő, amely szerves molekulákat használva elnyeli a szem számára nem látható hullámhosszú fényt, begyűjti a napenergiát úgy, hogy közben nem befolyásolja a fényáteresztő képességet.

„Képesek vagyunk ezt az anyagot úgy kalibrálni, hogy csak az emberi szem számára amúgy is láthatatlan vagy kevéssé látható, az ultraibolya és infravörös tartományhoz nagyon közel álló fényt fogadja be. Ezt átalakítja egy más hullámhosszú, infravörös fénnyé” – magyarázta Richard Lunt, a Michigani Állami Egyetem vegyészmérnöki és anyagtudományi adjunktusa. Az elfogott fény aztán a panel széleinek belső részén elhelyezett fotovoltaikus napelemek vékony sávjának segítségével alakul át elektromossággá.

Az ötletgazdák szerint ez a fejlesztés kihozhatná a legtöbbet a házak homlokzataiból – különösen az üvegépületek esetében –, ráadásul úgy, hogy az építészeti tervezésen sem kellene változtatni. A napfény begyűjtése és elektromossággá alakítása így egyszerre lehetne hatékony és esztétikusabb. Ráadásul ez a technológia könnyen integrálható a már álló épületekbe is.

A mérnökcsapat tagjai, Yimu Zhao, Benjamin Levine és Garrett Meek jelenleg azon munkálkodik, hogy javítsák a szerkezet energiatermelő hatékonyságát, amely jelenleg 1 százalék. A cél, hogy ezt a mutatót 5 százalék fölé tornásszák. Ebből a szempontból egyébként jelenleg egy ausztrál megoldás számít világrekordernek. Ez év elején közölte az Új Dél-walesi Egyetem professzora, Martin Green, hogy több mint 40 százalékos hatékonyságot sikerült elérni a Sydneyhez közeli kültéri teszteken, és ezt az amerikai Nemzeti Megújulóenergia-laboratórium (NREL) független mérései is megerősítették. A próba során egyébként kereskedelmi forgalomban már elérhető napelemeket használtak, nem a technológia, hanem a módszer volt új, a napfényt ugyanis nem a maga természetes valójában, hanem fókuszáltan engedték rá a panelekre, s így hasznosíthatóvá vált az a fénymennyiség is, amely egyébként veszendőbe ment volna. Ehhez egy a RayGen Resources által fejlesztett úgynevezett energiatornyot használtak.

Forrás: index.huTovábbi érdekes híreink, cikkeink

A napenergia lesz 2050-re a legnagyobb energiaforrás

A nap lehet az energiatermelés legnagyobb forrása a világban 2050-re

Fotovoltaikus park

Jól halad a fotovoltaikus park

Ráfekszik a Volvo az e-autók piacára

Minden egyes modelljének plug-in hibrid verzióját is árulja majd a Volvo Car Corp.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X