Sajtóközlemény - SóstóSolar Kft.

Az üvegházgázok kibocsátásának csökkentése Magyarország számára nemcsak uniós kötelezettségAz üvegházgázok kibocsátásának csökkentése Magyarország számára nemcsak uniós kötelezettség, de szükség is, hisz vizsgálatok szerint hazánkat is egyre súlyosabban érinti a klímaváltozás. Az Európai Uniós célkitűzések értelmében Magyarországnak a következő 5 évben a jelenlegi körülbelül 10 százalékról 14,65 százalékra kell növelnie a megújuló energiák részarányát. Hazánknak jó adottságai vannak a napenergia hasznosítására, ám sajnos egyelőre lehetőségeinknek csak a töredékét használjuk ki. Pedig ez a tiszta, környezetkímélő energiaforrás gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésünkre áll. Magyarországnak a klímavédelmen túl, az igen magas energia importfüggőség miatt is érdemes az import fosszilis energiákat helyben rendelkezésre álló zöldenergiákra cserélnie.

Sóstófalva Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található zsákfalu, ahol 2015-ben a Széchenyi 2020 program keretében 384 millió forint költségből valósult meg a napenergiás zöldberuházás. A projekt 60%-a, 230,40 millió forint a KEOP-4.4.0/11 Megújuló energia alapú villamosenergia-, kapcsolt hő- és villamosenegia-, valamint biometán-termelés tárgyú konstrukció keretében elnyert támogatás révén került finanszírozásra, míg 153,60 millió Ft önrészt a beruházó SóstóSolar Kft biztosított. A 3840 vékonyfilmes napelem körülbelül 1.8 hektárnyi területen lett kihelyezve Sóstófalva 07/6 hrsz.-ú külterületén.

Az Európai Bizottság kalkulátora szerint az átlagosan 465,7 kW teljesítményű rendszertől a megadott fekvéssel Sóstófalván átlagosan évi 571,4 MWh villamos energia termelés várható az elkövetkező 15 évben. A megújuló energiás rendszer még várhatóan további 10 éven át, tehát összesen 25 éven keresztül fog zöld áramot biztosítani a térségben. A területen összesen 3840 darab vékonyfilmes napelemet helyeztek, ki. A fotovoltaikus kiserőmű által szolgáltatott zöldáramot a beruházó az ÉMÁSZ hálózatán keresztül a KÁT rendszerben adja át. A gerincvezeték fel tudja venni a napenergiából származó áramot, így a jövőben a térség lakó- és közintézményeinek villamos energia ellátásának egy része megújuló energiahordozóból fog származni.

A megújuló rendszer által megtermelt villamos energia révén évi 534 tonnányi szén-dioxiddal (CO2 ekv.) csökken hazánk üvegházgáz kibocsátása. A napelemes rendszer zajkibocsátás nélkül, öntisztuló módon üzemel, talaj-, víz-, valamint levegőszennyezést sem okoz. Az üzemelési idő alatt semmiféle hulladék keletkezésével nem kell számolni. A fosszilis energia kiváltásával a térség károsanyag-kibocsátása is csökken.
forrás: Zöldtech magazinTovábbi érdekes híreink, cikkeink

Elektromos autókat tesztel a Magyar Posta

Elektromos motorokat és autókat tesztel a magyar posta

Megújuló forrásokra épít Amerika tiszta energia programja

A korábbi tervezettel szemben a pala- és földgázt átugorva már megújuló energiaforrásokra építené

Napelemes tetőteraszt építetek ki az osztrákok

Szemet gyönyörködtet, hűsít és áramot termel a bécsi BOKU
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X