Megújuló forrásokra épít Amerika tiszta energia programja

A korábbi tervezettel szemben a pala- és földgázt átugorva már megújuló energiaforrásokra építenéA korábbi tervezettel szemben a pala- és földgázt átugorva már megújuló energiaforrásokra építené Amerika energiaszektorát a Barack Obama által augusztus 3-án bejelentett Tiszta Energia Terv. A program 2030-ra 32 százalékkal csökkentené az erőművek károsanyag-kibocsátását, amitől az egészségügyi kiadások csökkenése mellett kedvezőbb energiaárak és a klímaváltozás elleni küzdelem hatékonyabbá válása várható.

aug.29.1Augusztus 3-án Barack Obama bejelentette az Egyesült Államok legújabb programjának, a Tiszta Energia Terv elindítását, amelynek célja, hogy 2030-ra a 2005-ös szinthez képest 32 százalékkal csökkentse az ország erőművei által kibocsátott káros anyagok mértékét. Az elnök indoklása szerint a program elindításának legfőbb mozgatórugója a klímaváltozás elleni küzdelem fokozódó jelentősége, valamint a népesség káros anyagok okozta egészségügyi problémáinak visszaszorítása. A tervben meghatározott károsanyag-kibocsátási szintet ezzel az eredetileg tervezettnél 9 százalékkal alacsonyabban állapították meg.

Az erőművek az USA által kibocsátott üvegházhatású gázok 32 százalékáért felelősek, ezzel ezek az üzemek az éghajlatváltozást előidéző széndioxid-kibocsátás legfőbb forrásai. Amerikában ráadásul az energiatermelésnek ma is a szén adja a legnagyobb, 39 százalékos részét, míg a napenergia részaránya csupán 0,4 százalékot tesz ki. Mivel eddig az Egyesült Államokban nem volt szövetségi szabályozás, amely korlátozta volna a károsanyag-kibocsátást, a terv rendkívül komoly lépésnek tekinthető.

A korlátozás révén várhatóan nagyban visszaesik a szén- és kőolaj-felhasználás mértéke, az így kieső energiát a terv megújuló energiaforrások bevonásával szándékozik pótolni. Az eredeti elképzelések szerint egy közbülső szakaszra is sor került volna a teljesen tiszta energiaforrásokra való áttérés előtt, amely a pala- és földgázra épített volna. Ezzel szemben a szövetségi kormány hitelekkel kívánja arra ösztönözni az államokat, hogy már a tervezetben kitűzött határidő előtt, 2020-tól fejleszteni kezdjék megújuló energiaforrásokra építő kapacitásaikat. A szél- és a napenergia terén a Tisztaenergia-program 2030-ig 30 százalékos növekedéssel számol.


További érdekes híreink, cikkeink

Napelemes tetőteraszt építetek ki az osztrákok

Szemet gyönyörködtet, hűsít és áramot termel a bécsi BOKU

Elkezdődik a Mátrai Erőmű

Magyarország eddigi legnagyobb napelemes projektje

Napelemek felhasználása

A napelemek által nyert villamos energia egyre népszerűbb
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X