Feltámadt a legnagyobb amerikai napelem-gyártó

Tegnap piaczárás után jelentett a legnagyobb amerikai napelem-gyártó, a First Solar.Tegnap piaczárás után jelentett a legnagyobb amerikai napelem-gyártó, a First Solar. A társaság nemcsak az elemzői konszenzust verte meg a főbb sorokon, de a júniusban tőzsdére vitt yieldconak történő értékesítés miatt az egy évvel korábbi és a veszteséges első negyedévhez képest is jelentős növekedésről számolt be. Sőt a menedzsment az amerikai támogatási rendszer közelgő kifutása miatt a következő időszak keresletével kapcsolatban is igen optimista. A befektetők örülnek, a részvények árfolyama több százalékos emelkedéssel reagált.
Jól sikerült a negyedév

Kedden piaczárás után tette közzé a második negyedéves gyorsjelentését a legnagyobb amerikai napelem-gyártó, a First Solar. A társaság bevétel és az egy részvényre jutó eredmény soron is jelentősen felülteljesítette az elemzők várakozását.


Az egy évvel korábbi időszakhoz képest a bevételek 65 százalékkal 896,2 millió dollárra emelkedtek, míg az első negyedévhez képest 91 százalékkal ugrott az árbevétel. Az első negyedévhez képest az emelkedés elsősorban a SunPowerrel közösen alapított yieldco vállalat számára történő értékesítéseknek köszönhető (két napelem-parkban adta el többségi részesedését a First Solar az 8point3 yieldconak). A szektorban egyre népszerűbb yieldco struktúráról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A következő évek árbevételét meghatározó foglalások (ezekre még nem szerződött a társaság, egyfajta iránymutatásul szolgálnak a jövőre vonatkozólag) az első negyedéves 14 GW-ról 16,7 GW-ra emelkedtek.

Az egy részvényre jutó eredmény az egy évvel korábbi 36 centről 93 centre emelkedett, míg az első negyedévben 62 centes veszteségről számolt be a cég.

A First Solar által gyártott napelemek átlagos hatásfoka is tovább javult, az egy évvel korábbi 14 százalékról és az első negyedéves 14,7 százalékról 15,4 százalékra emelkedett az átlagos hatásfok. Ez azért lehet fontos, mert a társaság által gyártott vékonyfilmes napelemek a múltban az alacsony hatásfokuk miatt (a szilíciumos napelemekhez képest) nem tudtak versenyezni a szektor leggyorsabban növekvő szegmensében, a háztartási méretű erőművek piacán.


Az Egyesült Államokban 2016 végén fut ki a jelenleg hatályos támogatási rendszer (a napelem beruházásokhoz 30 százalékos adókedvezményt kínálnak, 2017-től már csak 10 százalékot), a határidő közeledte már most is érezteti hatását: a társaság kapacitásai 2016 közepéig le vannak kötve. A menedzsment 2015-ben 3,5-3,6 milliárd dolláros árbevétel mellett 3,3-3,6 dolláros EPS-re számít, míg elemzők 3,4 milliárd dolláros árbevételt és 2,4 dolláros EPS-t prognosztizálnak.


További érdekes híreink, cikkeink

Így lesz a vasbányából gigantikus zöldenergia bank

Júliustól az Eagle Crest energiacég az új tulajdonosa a kaliforniai Eagle Mountainban található vasbányának.

Új technológián alapul a világ leghatékonyabb napelemes rendszere

Teljesen új technológián alapul a világ állítólag leghatékonyabb napelemes rendszere

A Föld belépett egy új tömeges kipusztulási fázisba. - Amerikai tanulmányy

A klímaváltozás és az erdő irtás lehet az okok közt amiért szembe kell néznünk a kihalással.
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X