Stratégiai partneri megállapodást kötött az NGM és az energia platform a megújuló energia részarányának növelésére

A gazdaságnak nem közömbös, hogy milyen forrásból származó energiát használ, a tárca célja, hogy a megújuló energia nagyobb szerephez jusson.

A gazdaságnak nem közömbös, hogy milyen forrásból származó energiát használ, a tárca célja, hogy a megújuló energia nagyobb szerephez jusson – mondta Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervkoordinációért felelős áll
amtitkára a Nemzeti Megújuló Energia Platformmal (NMEP) kötött stratégiai partneri megállapodás aláírásakor hétfőn Budapesten.
 
A lobbiszervezetként működő platformnak azért fontos az NGM-mel való együttműködés, mivel a tárca képes befolyásolni a megújuló energiával kapcsolatos uniós jogalkotást – mondta Glattfelder Béla, a Nemzeti Megújuló Energia Platform elnöke az aláírás alkalmával.
Komoróczki István kifejtette: a platformmal egy idő óta informális egyeztetést folytattak, ez most – a megállapodás aláírásával – formálissá válik. A gazdasági tárca eszköztárába tartozik az adópolitika is, amellyel befolyásolni lehet a megújuló energiák elterjedését, illetve az ilyen jellegű beruházásokat.
Amennyiben a választások után ez a kormány folytathatja a működését, megvalósítja a megújuló energiákkal kapcsolatos célkitűzéseit – tette hozzá az államtitkár.
Glattfelder Béla elmondta, hogy a platform már ilyen jellegű megállapodást kötött a Vidékfejlesztési, a Nemzeti Fejlesztési,, valamint a Belügyminisztériummal is. Jelenleg a fejlesztési tárca hatáskörébe tartozik az energetika, és a belügyi tárca szabályozza az épületenergetikát.
A platform összefogja a megújuló energia valamennyi hazai szövetségét, a biogáztól a napenergiáig, de tagjuk a Regionális Energiagazdasági Kutató Központ (REKK) is.
A megállapodás előnyös lehet a kkv-szektornak is, mivel ebben a körben a költségek jelentős hányadát adja az energia. A megújuló energia használatába történő befektetés egyrészt csökkenti a költségeket, másrészt munkahelyeket teremt – vélte az elnök.


forrás: MTI
További érdekes híreink, cikkeink
7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X