Árammal fűtés

Az ingyen árammal fűtés ma már nem fikció és nem is csak a közeli vagy távoli jövőben elérhető lehetőség, hanem aki akarja már ma is megvalósíthatja! Néhány nap múlva akár ingyen is fűthet!

Definiáljuk az ingyen fűtés fogalmát!

Ingyen fűteni úgy tudunk, hogy saját magunknak állítunk elő elektromos áramot, és ezt az elektromos áramot használjuk fel, elektromos fűtőberendezés működtetésére. 

Az, hogy ingyen tudjunk fűteni nyílván befektetéssel jár. Nem akarok senkit megtéveszteni sem félrevezetni, egy ilyen beruházás pár milliót felemészt.

Az ingyen fűtés alapja az áram.  Ingyen fűtéshez áramot kell magunknak előállítani, amit megfelelő mennyiségű napelemmel tudunk megtenni. Árammal fűteni szerintem is drága, kivéve, ha az áramot magunknak állítjuk elő! A napelemek helyet nem foglalnak, mert túlnyomó részt a nem kihasznált tetőre kerülnek. Az áram vezetékezést jelentősen megbontani sem kell a házban, mert a napelemek a termelt energiát a közüzemi szolgáltató rendszerébe táplálják vissza, így a költséges akkumulátoros áram tárolással sem kell foglalkozni. Az áramot amit nap közben megtermelnek a napelemek, azt este lefogyaszthatja illetve a nyári napsütések okozta többletet a téli fűtésre lehet fordítani.

Hogyan fűthetünk saját árammal?

Az energia takarékos fűtést nem a pocsékoló villanykazánnal hanem egyéb zöld energiához közelebb álló technológiával tudjuk megoldani. A saját magunk által előállított ingyen áramot, többféleképpen tudjuk házunk fűtésére fordítani. 

Használhatunk hőszivattyút, és inverteres klímát.

A hőszivattyú leginkább alacsony fűtési hőmérsékletű rendszerekhez való, ezek a fal, padló és mennyezetfűtés.

Szakmai tapasztalatunk, hogy fűtéshez nem kell egy hő közvetítő közeget (víz) melegíteni, hanem egyszerűen, (mint ahogy hűteni tudunk ugyanúgy fűteni is) csak nem hideg, hanem meleg levegőt kell befújni.

Egyre gyakoribb tapasztalatunk, hogy közösségi terekben, akár családi házakban klímával fűtenek. Erre a legalkalmasabb egy inverteres klíma vagy egy hőszivattyú ami lég csatornázható, és ebben az esetben meleg levegőt fúj be, vagy vizet melegít és  alacsonyhőmérsékletű fűtő berendezések üzemeltethetőek vele.

Nézzünk egy konkrét példát, inverteres klímával fűtött épület esetében!
Esetünkben Dual klímát szereltünk be, amely egy külső gép, ami +6 foknál, 6,5 kW fűtőteljesítményű (kompresszor), -15 foknál, 4,5kW teljesítményű, két belső split. Az egyik split az alsó szintet, a másik a felsőt fűti, esetünkben kizárólag az alsó részt monitoringoztuk. Az alsó split, 3,5 kw teljesítményű, 400 légköbméter/óra teljesítményű. 

A képeken, a szürke hőmérő, ami láthatóan ablakon kívül van, a külső géptől 3 méter távolságra lett elhelyezve, így azon a hőmérőn lévő adatok, azt jelentik, hogy a külső gép is ugyanabban a hőmérsékletben dolgozik. A képeken jól látható, hogy tesztünk rendkívüli hidegben -8 és -15 fok között történt. Azokon a képeken, amelyeken piros számok láthatóak, ott a felső, az éjszakai időpontot, az alsó a helység hőmérsékletét mutatja. Az épület 60 nm alapterületű, és összesen 150 légköbmétert fűtünk. Azt gondoljuk, hogy sokak figyelmét elkerülte az a nem elhanyagolható érdekesség, hogy a külső -14,2 fokos levegőből, a mi gépünk nagy mennyiségű 24 fokos levegőt tud készíteni. Ez biztos sokak számára értelmezhetetlen, de gondoljunk csak bele, hogy a hűtőszekrényünk is hasonló elven működik, csak ott kívül van meleg, és belül van hideg.


 

                                


                           Magyarország 6 havi téli, fűtési átlaghőmérséklete +2,+4 fok Celsius ami azt jelenti, hogy +2 fokban a gépünk legalább egy 2-es COP értékkel üzemel vagyis fele annyi áramot használ mint egy hagyományos elektromos kályha.  Magasabb, mondjuk 3-as COP értéknél a harmada áramot kell előállítani. Készülékeink megfelelő elhelyezésével javíthatunk COP értékén. 

Napelemes rendszerünk tervezésekor, mindig figyelembe kell venni, hogy milyen hűtő / fűtő végberendezések kerülnek telepítésre. Cégünk teljes körű rendszer szemlélettel végzi munkáját, így biztos lehet abban, ha minket kér fel, megfelelő teljesítmény áll majd rendelkezésére.
 

 

Ha klímát vagy hőszivattyút szeretne, találkozni fog a COP jelöléssel. Az angol Coefficient Of Performance származó kifejezés magyarul jóságfok.

Nézzük meg, mit is jelent a COP vagy jóságfok  megnevezés.  Bármilyen furcsán hangzik, de az hogy egy készülék 2, 3 vagy 5-ös  COP értékkel rendelkezik az azt jelent,hogy egy-egység energiából 2, 3 vagy 5 egységnyit tudunk kinyerni.


Amennyiben a fentiek felkeltették érdeklődését, kérem keressen meg minket, tanácsadásért és árajánlatért!
 7 kötelező tudnivaló mielőtt napelemet vesz!

Ne kövesse el a mások által már elszenvedett hibákat! E-mail sorozatunkban elküldjük Önnek, amit napelem vásárlás előtt tudnia kell.

KÉRJE MOST:

X